Turistički vodiči u minusu

U Istri je koronakriza posebno pogodila turističke vodiče. Oko 5 i pol tisuća ih je ove godine ostalo bez posla. Neki su spas pronašli u prekvalifikacijama, a neki u novim poslovima.

Berba je u Istri u punom jeku. A među beračima i turistička vodičica Karina Jurman. Jer posla u struci - nema. Ni Skandinavaca koje je vodila Istrom. Pomoć je, srećom, stigla s vladinim mjerama, ali posao u vinogradu nije mogla odbiti.

- Svaki mjesec se borimo, naravno dobro dođe, velika obitelj, djeca idu u školu i na fakultet, od 4000 kuna se ne živi, ali dobrodošlo. Ja imam želju raditi, a ne živjeti na nekoj potpori, kaže.

Baš tako misli i Mathias Sekulić iz Rovinja koji posao turističkog vodiča radi 25 godina. Potpore nije ni zatražio jer je unatoč svemu optimističan.

- Kad je vrag odnio šalu tada sam počeo tražiti drugi posao, ne neophodno ovo, mislio sam raditi bilo što. Međutim, sredinom srpnja uletio je natječaj. Zadovoljan sam, zaradim za život, bolje nego ne raditi, kaže Sekulić.

Marina Šuran, predsjednica Udruge vodiča Pula, radi. Njemački maturanti su joj prva grupa ove godine.

- Za nas je 100% pad. Naravno da su radili apartmani, privatni smještaj i nešto hotela, ali mi grupe nismo imali pa smo čistili apartmane, radili u kuhinji, ispomoć, borimo se za goli život u biti, kaže.

Jer ni broj od 250 tisuća turista u Istri tijekom ljeta - ovoj branši nije pomogao. Stali su avioni, autobusi, izleti. Sad se mnogi od njih pitaju - kako preživjeti do sljedeće sezone. A i hoće li nova sezona donijeti posla gotovo propalom sektoru turističkih vodiča.