Puljiz: Trenutno ima mjesta na COVID-19 odjelima

U Klinici za infektivne bolesti posljednjih nekoliko dana stanje se stabiliziralo. Otpuštamo nešto veći broj pacijenata, u odnosu na one koje hospitaliziramo, rekao je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr.  Fran Mihaljević u Dobro jutro, Hrvatska.

Puljiz je pojasnio kako je tijekom proteklog vikenda oko 60 osoba bilo hospitalizirano, a jutros se na COVID-19 odjelima nalazi njih 48, od kojih je 30 muškaraca i 18 žena. Prosječna dob, dodao je Puljiz, je 60 godina, 6 pacijenata je na aparatima za mehaničku ventilaciju.

- Pacijenti koji su hospitalizirani su srednje teške do teže kliničke slike, većinom s upalom pluća kao komplikacijom COVID-19. Jedan dio pacijenata je povremeno na kisiku. Osim 6 na respiratoru, ostali su klinički stabilni, rekao je.

U Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, rekao je Puljiz, dolaze pacijenti iz Zagreba i okolice koji se ili testiraju na COVID-19 ili imaju koronavirus i tijekom izolacije su razvili simptome. Pojasnio je kako se oni prijavljuju na trijažu i u slučaju komplikacija, se hospitaliziraju.

- Jedan dio pacijenata, u slučaju većeg priljeva, se prelijeva u KBC Dubrava, rekao je.

Naglasio je kako u ovome trenutku imaju mjesta na COVID-19 odjelima.

Komentirajući odgovorno ponašanje, konkretno, nošenje maski, Puljiz kaže da maske najvećim dijelom štite od potencijalno inficirane osobe.

Pojasnio je kako, prema istraživanjima, maske štite oko 5 puta, ona ne štiti u potpunosti, ali može smanjiti rizik prijenosa infekcije.

Prije nekoliko dana hrvatski matematičar i poduzetnik Nenad Bakić kritizirao je Puljizovu izjavu o smrtnosti oboljelih od COVID-19, usporedivši to s onima koji obolijevaju od sezonske gripe.

Covid i matematika: Bakić osporava Puljiza