Uspjesi slavonskih IT tvrtki

Ovih dana vijesti su uspjesi hrvatskih tvrtki Rimac automobili i Nanobit, a ovo je priča o slavonskim uspjesima. Osječke su IT tvrtke u posljednje dvije godine od prodaje softvera u inozemstvo ostvarile prihod u iznosu od 400 milijuna kuna. Naša je ekipa posjetila jednu od njih.

Priča petero mladih visokobrazovanih Slavonaca počinje putovanjem i željom da internacionalna iskustva i rad u inozemstvu spoje u jednu točku - Bamboo Lab.

I to u Osijeku. Inovativni, sa svježom dozom kreativnosti osnovali su prije šest godina tvrtku koja se bavi web razvojem i digitalnim marketingom.

- Ideja je bila da radimo neki svoj proizvod, ali smo bili protiv toga da tražimo investicije, da tražimo financijera, nego smo htjeli sami doći do toga da to možemo razvijati. Sam razvoj proizvoda je skup proces tako da je nama prvenstveno rad za klijente, istaknuo je suvlasnik tvrtke Boris Rauš.

Svladali su izazov, dokazali da svi koji žele raditi, učiti i razvijati se, mogu to i u Osijeku.

- Imamo klijente iz cijeloga  svijeta, zapravo. Neka tržišta su nam SAD, Europska unija, Hrvatska, imamo i Velika Britanija, dodao je.

Ključ uspjeha ove tvrtke su prije svega ljudi, njihovo znanje, ulaganje i  trud. U timu je devetero stalno zaposlenih i 12 studenata.

- Iskreno, nisam planirala biti u ovom svijetu. Planirala sam biti u svijetu menadžmenta, kulture, ali ovaj je posao toliko interdisciplinaran, toliko ima u biti toga što možete doživjeti, isprobati i da svaki dan učite, naglašava direktorica marketinga Ena Valentina Đerek.

Bamboo Lab tržištu nude i svoje proizvode. Osmislili su aplikaciju koja omogućava personalizirane preporuke turistima što vidjeti i iskusiti u određenom gradu ili regiji. Potpisuju i jedinstvenu internetsku platformu za besplatno oglašavanje OPG-ova, osmišljenu na početku koronakrize. 

- Imate na samoj stranici opciju da ljudi mogu ponuditi svoje proizvode. Jednostavnim klikom na jedan gumb gdje upišu sve podatke svoje koje imaju, znači u svom OPG-u, kako se zove, gdje se nalazi lokacija, kakve sve proizvode nude, objasnio je suvlasnik tvrtke Bruno Bušić.

Ova tvrtka, članica Osijek Software Cityja, izborila je svoje mjesto pod IT nebom. A mladi tim i dalje želi ići ukorak s naprednim svijetom IT industrije.