Tramišak: 9 milijardi eura za poboljšanje kvalitete života

- Sastanci su vrlo bitni i korisni kako bi se izmijenile relevantne informacije, kako bi regionalna razina znala koje su zakonodavne izmjene koje ih čekaju, ali isto tako kako bi znali što mi od njih očekujemo, koji su projekti i programi koji će se moći kandidirati za novo programsko razdoblje i za plan oporavka, rekla je ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Nataša Tramišak u Dnevniku HTV-a.

Komentirajući današnji sastanak u Gospiću Vlade sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina, rekla je da su dali županima informacije, a dobili reakcije.

- Mislim da smo svi zajedno sa sastanka izašli zadovoljni, s izmjenama koje nas čekaju i reformama koje moramo provesti po pitanju rada i jedinica lokalne i regionalne područne samouprave, rekla je Tramišak.

Na pitanje koliko je novca koji želimo povući iz europske blagajne namijenjeno upravo razvoju lokalnih sredina Tramišak je rekla kada govorimo o 22 milijarde eura koji su osigurani u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju EU-a onda je 9 milijardi eura osigurano za regionalne politike odnosno kohezijski fond.

- Najveći dio tog novca, dakle 9 milijardi eura, namijenjeno je za razvoj lokalne i regionalne zajednice. Tu su vrlo bitna ona ulaganja koja poboljšavaju kvalitetu života stanovnika, rekla je Tramišak.

- Koji su projekti prioritetni?

Kao što je premijer Andrej Plenković istaknuo da sve mora proći kroz dva osnovna lijevka: zelena tranzicija, digitalna tranzicija i postizanje onoga čemu težimo - makroekonomska stabilnost. Dakle, prvenstveno projekti razvoja gospodarstva koji su kružno gospodarstvo, gospodarstvo koje se temelji na obnovljivim izvorima i resursima energije. Prvenstveno govorimo o samodostatnosti proizvodnje u prehrambenoj industriji i poljoprivredi. Projekti prvenstveno razvoja gospodarstva, a onda dalje nastavno dalje i o svim ostalim javnim projektima koji to podržavaju. Podržavanje rasta gospodarstva, i otvaranje radnih mjesta jamče demografski oporavak, prvenstveno nerazvijenih dijelova Hrvatske, smatra Tramišak.

Rekla je da smo na 102% ugovorenosti europskih strukturnih investicijskih fondova, odnosno iznad alokacije koja nam je dostupna do 2020. godine. Uspješno smo apsolvirali temu ugovaranja projekata i priprema kvalitetnih projekata. Slijedi povlačenje sredstava iz svih tih projekata, realizacija istih i konačna apsorpcija iz fondova Europske unije. Do sada smo u plusu 28,4 milijardi kuna i nastavljamo dalje. Nova sredstva koja nas tek čekaju, za njih postoje vrlo vrijedni i kvalitetni projekti, više od 6000 projekata koji su garancija da možemo povući sva europska bespovratna sredstva i uložiti ih u daljnji razvoj gospodarstva naših lokalnih zajednica, rekla je ministrica Tramišak.