Spoj lokalne poljoprivrede i ribarstva na gastro tanjuru

Spoj lokalne poljoprivrede i ribarstva na turističkom gastro tanjuru - ono je što želi sve veći broj turista koji posjećuju Hrvatsku. Prilika da ugostitelji zadrže stare i osvoje nove goste krije se u vlastitom bio-uzgoju i ponudi autohtonih lokalnih namirnica. Dobar je primjer za to - otok Krk.

Na suncu "babljeg ljeta" uživaju i posezonski turisti, i "zeleno društvo" iz bio-vrta iznad luksuzne krčke vile. Za doručak se serviraju domaća jaja, a za ručak sve iz lokalnog uzgoja. Zbog toga Renate i suprug dolaze godinama.

- Za mene je ovo bio-hotel; sami love ribu, sve povrće je iz njihovoga vrta, svaki dan peku domaći kruh te od vlastitih namirnica pripremaju divna jela. Što reći nego - bolje ne može, rekla je Renate Schubel, dugogodišnja gošća iz Njemačke.

U ovome vrtu o kojemu se brine cijela obitelj - raste sve što sve probirljiviji turisti žele.

- Kao što se vidi nema plastenika, znači ništa nije umjetno, sve je prirodno; od salate, rajčica, krastavaca, tikvica, pokazuje Nenad Šabalja, vlasnik turističke vile.

A zahvaljujući ribarskoj koći imaju i morske plodove.

- Gosti su to prepoznali jer riba dođe iz mora i mi ju serviramo u svom lokalu isti dan. Uz dodatak našeg pravog maslinovog ulja kojega isto proizvodimo, govori Šabalja.

I ovi gosti u gradu Krku kažu da su došli upoznati lokalne ljude i hranu.

Ispred bara piše - nema pizze, liganja, ćevapčića - samo domaće!

- Mislim da je definitivno i ova situacija s Covidom pokazala što je zapravo važno - prvo zdravlje, a zdravlje dolazi iz te zdrave i dobre kvalitetne hrane, naglašavaju Milan Popović i Iva Tabar, suvlasnici ugostiteljskog objekta.

To je i smjer koji zagovara hrvatska strategija turizma: zdrav i kvalitetan lokalni i regionalni, a ne globalni turizam.