Pune bačve kutjevačkih vinara

Tukla je ovu lozu tuča. Uzela joj trećinu roda. No vjetrovite padine i vječno sunce u ovim su ekološkim vinogradima tek u berbi pokazali pravu snagu.

- Ima manje grožđa jer nisam ni forsirao količinu kako bi dobio kvalitetu, a kvaliteta je izvrsna ove godine.Ništa što smo dosad brali nije ispod 100 eksla, 105 čak 110 eksla tu negdje, istaknuo je Ivan Enjingi, vinar.

Punom parom bere se diljem slavonskih vinogorja. Pa i ovog najvećeg - Kutjevačkog. U ovoj velikoj domaćoj vinariji na čak 800 hektara.

- Do sada se jako dobro držala kiselina, ali ovo sunce malo je okrenulo stvari u drugom smjeru prema sladorima. Kiseline su počele padati, ali to je ujedno i nekakav okidač kada mi odlučujemo - e sada krećemo s berbom, govori Ivan Marincl, gl. enolog Kutjeva d.d.

Baš zbog vrtoglavog rasta sladora, a pada kiselina - sustiže ih brzo i kraljica vinorodnog kontinenta - graševina. Dozrijevanja kontinentalnih sorata gotovo se preklapaju. Zbog promijene klime već nekoliko godina. Tako i ove. Pa na velikim površinama poput ovih kutjevačkog kombinata - uz ruke, caruju i dva super moderna berača. Nabavljena dijelom i europskim novcem.

- Berba unazad 10-tak godina traje dosta kratko zato što uz ručnu berbu imamo i dva kombajna koji danonoćno rade u vinogradu. Svaki dan skinemo 20 do 30 hektara što je izuzetna količina u nekakvom prenesenom značenju jer svaki mijenja 25 ljudi, 25 puta, 25 hektara dakle pričamo o 500-tinjak ljudi koje dva kombajna zamijene u danu, naglašava Marincl.

S ovakvog hektara skine 10-tak tona prvoklasnog grožđa. Polovina ovogodišnjeg uroda doći će iz vinograda kooperanata. A njih je više od 250. Vremena su teška.Važna im je svaka kuna u otkupu.

- Što se tiče cijene i kooperanata nastojali smo ići maksimalno im u korist, ne dirati ju, nešto su manje korekcije iznad 90 eksla i to zato što smo tražili manje alkohole u vinu, da pratimo svjetske trendove, a cijena je 3,68 kuna po kilogramu, govori Marincl.

Dakle, na razini lanjske. I to unatoč udarcima koje zbog korone trpi cijeli vinski sektor.

- U onom periodu 4. i 5. mjeseca, bilježili smo pad prodaje od 80 posto. Međutim, sezona je sada završila ukupnim padom od 25 do 30 posto tako da ako ćemo sve to sagledati - kapacitete u podrumima i aktualnu berbu koja je u tijeku, možemo reći da smo relativno zadovoljni učinjenim kroz sezonu. Odgovor leži u našoj velikoj diverzifikaciji i portfoliju našeg asortimana, a isto tako i kanalima prodaje, naglašava Dino Galić, član Uprave Kutjeva d.d.

I ovu najveću domaću vinariju kao i sve druge velike i male proizvođače vina u Hrvatskoj, pomogla je i država. I to interventnim mjerama - u najžešćoj krizi zbog kolapsa tržišta od kada pamte. Naravno zbog pandemije koja im je zakočila prodaju. Uoči nove berbe valjalo je rasteretiti podrume, riješiti zalihe.

- Jer je promet pao i do 90 posto u jednom trenutku i nije se podrum ispraznio. I koliko su dali, otišlo je, ali više neće po takvim i sličnim cijenama biti. Napravili smo prostora da možemo spremiti berbu i time smo zadovoljni, istaknuo je Enjingi.

Pa je dio na žalost vrhunskih kapljica umjesto u čašama - završio u vinskom destilatu. Drugi dio - na kriznom skladištenju.

- Stoga smo se odlučili na tu mjeru kriznog skladištenja gdje smo aplicirali 530 tisuća litara vina i dobili ukupnu kvotu od 465 tisuća litara vina. Pogotovu nas je ugodno iznenadila činjenica da je na nedavnoj 9. sjednici Vlade prihvaćen zahtjev za nadopune i izmjene nacionalnog programa pomoći vinarskom sektoru gdje je s 1,80 lipa za 90 dana skladištenja dignuta potpora na 3,60 lipa po litri za 60 dana kriznoga skladištenja, govori Galić.

Uz odobrenje Europske komisije, zbog još jedne neizvjesne sezone kojoj ponovno kumuje razbuktala korona, povećane su i potpore iz nove Vinske omotnice. Pa ovdje investicije nisu stale ni u krizi.

- Kad sam gradio podrum imao sam 15 hektara, a radio sam ga za 30. E, danas imam 60 hektara, znači podrum je premali i morao sam ga još prije povećati i proširiti, međutim poklopilo se da sam baš sad krenuo i moram to napraviti, govori Enjingi.

- Ulagali smo dosta u viski podrum i opremu, 5,1 milijun kuna. I sad imamo projekt u tijeku koji je prijavljen i apliciran vrijedan 5,9 milijuna kuna. Isto tako ulaganja u opremu za vinariju, dodatno u podrume i liniju za punjenje vina, naglašava Galić.

Iz vinske omotnice obnovili su i zamijenili novim sortimentom više od 120 hektara prethodnih godina. Kroz aktualni će još tridesetak. Snažno su im se otvorila kažu, prekooceanska tržišta, osobito SAD-a i Kanade što im je u krizi uvelike pomoglo.

Ono što je jako važno - odahnuti mogu mali proizvođači grožđa koji sirovinu predaju u ove podrume. Kutjevo nije raskinulo ni jedan ugovor, a otkupnu cijenu zadržalo je na razini lanjske.

Ono čemu se svi vinari nadaju jest brz oporavak turističko ugostiteljskog sektora. Baš on je znamo, vukao u sezoni više od 50 posto prodaje ovdašnjih podruma.