Nova žrtva 'mediteranskog uragana' u Grčkoj, za jednom nestalom se još traga

Tri su osobe smrtno stradale od posljedica "mediteranskog uragana', vrlo rijetke vrste oluje koja je jučer zahvatila veći dio Grčke, izvijestile su danas grčke vlasti, a traje potraga za još jednom nestalom osobom.

Oluja, koju su nazvali "Ianos" u petak je čupala drveće s korijenjem te izazvala nestanak struje na jonskim otocima i u području zapadnog Peloponeza. Zatim se proširila i središnjom Grčkom, pogodivši uglavnom područja oko gradova Karditse i Farsale, a nakon toga je zahvatila i južni grčki otok Kretu.

Danas su spasioci pronašli tijelo muškarca pod ruševinama njegova doma u selu blizu Karditse, objavila je grčka novinska agencija.

Jučer je na istome području pronađen mrtav 63-godišnjak, a nadomak Farsale pronađeno je i tijelo starije žene, objavili su pripadnici vatrogasne postrojbe.

- Vlasti i dalje tragaju za ženom iz Karditse čiji je nestanak prijavila rodbina, rekao je dužnosnik.

Obilna kiša jučer je pretvorila Karditsu, grad smješten u jednoj od najvećih grčkih ravnica, u jezero. Na videosnimkama vide se poplavljene autoceste, srušeni mostovi i poljoprivredna zemljišta pretvorena u jezera blata, dok lokalni poljoprivrednici nastoje spasiti stoku.

Stručnjaci procjenjuju da je na području Karditse poplavljeno oko 5000 kuća.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, koji bi regiju trebao posjetiti u idućih nekoliko dana, najavio je pomoć vlade poplavama pogođenim područjima.

Do jučer navečer oluja je stigla i od Krete, gdje je obilna kiša poplavile ulice i trgovine.

Oluje poput Ianosa prvi su put u Grčkoj zabilježene 1995. godine, no posljednjih su godina sve učestalije. Slična oluja pogodila je zemlju 2018.

Godine 2017. u poplavama je smrtno stradalo 25 ljudi, a stotine su ostale bez domova.