Tjedan odmora vrijedan

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj trenutačno boravi oko 140 tisuća turista, među kojima je oko 100 tisuća stranaca. Najviše ih se odmara u Istri, na Kvarneru te u Zadarskoj županiji. U posljednjem vikendu ovoga ljeta najbrojniji su domaći gosti, slijede Nijemci, Slovenci, Poljaci i Česi. Gledajući prema odredištima, najviše ih je na Viru, u Rovinju, Poreču, Umagu, Malom Lošinju te Krku. 

Domaći gosti kojih je i ovaj vikend, kao što smo vidjeli, najviše - u ovoj izazovnoj godini ostvarili su 20 posto ukupnih turističkih dolazaka i noćenja, što je dvostruko više nego lani. Kako bi ih se i u posezoni potaknulo na putovanja, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica pokrenuli su kampanju Tjedan odmora vrijedan. Promotivna akcija uz upola niže cijene trajat će od 16. do 25. listopada i trebala bi ojačati domaći turizam. 

Provesti tjedan u luksuznom hotelu, otkrivati čari naših dvoraca, muzeja, špilja, nacionalnih parkova i sve to upola jeftinije - ne zvuči loše. Zanimljive ponude već je prijavilo stotinjak turističkih tvrtki.

- Radi se o 300 subjekata koji žele participirati u ovoj akciji. Cilj je produžiti sezonu i potaknuti domaće goste da putuju unutar Hrvatske i generiraju turistički promet, rekao je direktor HTZ-a Kristijan Stanišić.

Uz hotelijere, ugostitelje, prijevoznike i turističke agencije kreiraju ponudu odmora, putovanja i izleta po povoljnijim uvjetima.

- Mi smo napravili turu koja će uključivati smještaj, izlet jedrilicom, razgled grada s uključenom večerom  i to će koštati oko 400 kuna. Prije bi to bilo oko 800 kuna. Naši ljudi zovu, žele putovati, ističe Tomislav Fain, predsjednik Udruge putničkih agencija.

Promotivna akcija planirana je sredinom listopada kako bi se bolje popunili turistički kapaciteti.

- Ponudit ćemo popust na ulaznice 50 posto kako bismo potaknuli posjetitelje da upoznaju tajanstveni svijet naših rijeka, imat ćemo i popuste u suvenirnici, radit ćemo stručna vodstva, kaže Margareta Maruškić Kulaš, ravnateljica Javne ustanove Aquatika.

S ulaznicom od samo 50 kuna može se uživati i u ovoj Plitvičkoj ljepoti, no broj posjetitelja bit će ograničen.
- Sukladno epidemiološkim uputama nećemo puštati pune kapacitete, to će vjerojatno biti 7 do 9 tisuća. Nudimo i povoljnije cijene smještaja i korištenje naših čamaca što je atraktivno našim posjetiteljima, najavio je Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Tjedan odmora vrijedan već je dva puta odgođen zbog epidemije i štrajka prosvjetara. Nadamo se trećoj sreći.
Treću sreću čekaju i hoteli diljem Dalmacije. Iako su ovaj vikend brojni hoteli diljem Dalmacije, mnogi od njih, posebno ono veliki, već zatvorili svoja vrata, oni koji rade - nastojat će se osloniti upravo na domaće goste.