U Splitu ljeto još traje

Rujansko sunce, pune plaže, skuteri, jahte. U Splitu ljeto još traje. Ima i gostiju - najviše mladih, a ostvaruje se 30-ak posto prošlogodišnjeg rujanskog prometa.

- Vrijeme je izvrsno. Sunce sja, ljudi su opušteni, rekao nam je Kamil, turist iz Poljske.

Mlade Francuze pitamo boje li se zaraze koronavirusom.

- Ne, pazimo na razmak, kada idemo u restoran, nosimo maske, a kad smo na otovrenome ne trebaju nam, ističe Jasmin iz Francuske.

Ako sunce grije, hoteli se ipak zatvaraju, najviše na otocima, ostaju oni pristupačniji gostima koji stižu automobilom, kao na Makarskoj rivijeri, i ugledniji gradski u Splitu te poneki kamp. Predugo je srednja Dalmacija u crvenom.

- Sada se orjentiramo više u ovom jesenskom i zimskom periodu na kongrese, seminare, domaće goste, u 12-tom mjesecu Advent, ali sve sukladno propisanim mjerama, najavila je Duška Žižak, direktorica prodaje hotela.

Zbog velikog pada prometa, osim hotelijera propadaju i ugostitelji. Iako stalno pozdravljaju pomoć Vlade od početka krize, traže veće porezno rasterećenje.

- Svaka pomoć je dobro došla ali mi ne želimo pomoć, želimo rasterećenje da mi sami možemo plaće isplaćivati. Mi želimo raditi ali ne možemo bez rasterećenja, poručila je Jelena Tabak, Ceh ugostitelja Splita.

Ključni su, kažu, obustava naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., niži PDV od 10 posto na hranu te brže i dostupnije potpore putem kredita za likvidnost i investicije.