HŽ Putnički prijevoz nabavlja 21 elektromotorni vlak

Godinama se najavljuje da će, jednoga dana, putovanje vlakom i u Hrvatskoj biti brzo i udobno. Hrvatske željeznice nabavit će dvadeset jedan elektromotorni vlak za čak milijardu 300 milijuna kuna, što će se većinom financirati europskim novcem.

Novi, moderni vlakovi uskoro će prometovati na našim prugama. Njihova gradnja počinje ubrzo, a svi bi trebali biti isporučeni do kraja 2023. Čelnik HŽ-a najavljuje bržu i udobniju vožnju.

- Svi ovi vlakovi su visokokomforni, klimatizirani, u sklopu vlakova postoje i rampe za siguran ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, bit će besplatan pristup internetu, kaže Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza.

Vlakovi u regionalnom prijevozu imat će 400 mjesta, a oni u gradsko-prigradskom više od 500. Ministar najavljuje nove projekte i ističe da će u idućem razdoblju upravo željeznice biti prometni prioritet.

- Nismo mogli graditi autoceste, luke i željeznice u isto vrijeme, ali ovo je sada desetljeće željeznica i uglavnom će velike investicije u prometnu infrastrukturu, budući da smo i zračne luke završili, biti koncentrirane na željeznicu, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ulaganje u željeznicu snažno podupire Europska unija, 85% sredstava za nabavu dobivamo iz Bruxellesa, a ostatak će se osigurati iz državnog proračuna. Novim vlakovima postići će se niži troškovi, bit će više linija te manja onečišćenost okoliša. Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak istaknula je usklađenost sa zelenim politikama EU-a, ali i s prioritetima pametnije Europe, gdje se govori o novim, pametnijim sustavima.

Dvadeset jedan novi vlak gradit će domaća tvrtka Končar - električna vozila, koja je na natječaju bila jedini ponuđač.