Tjedna ekonomska analiza i bolje razumijevanje financija

HNB je 11. rujna izdao priopćenje u kojem piše Europska središnja banka u listopadu počinje izravno nadzirati petbanaka u Bugarskoj i osam banaka u Hrvatskoj. Jedni su u njoj vidjeli krunski dokaz da Unija preuzima kontrolu nad hrvatskim financijskim sustava ,a drugi da Frankfurt Zagrebu i HNB-u ne vjeruje pa preuzima direktan nadzor. U Studiju 4 viceguvernerka HNB-a Martina Drvar pojasnila je zašto Frankfurt preuzima direktan nadzor.

HNB će nadzirati i velike bankovne grupacije

Pojasnila je kako se vrši nadzor banaka u Europskoj uniji poglavito u Eurozoni s obzirom da to da je Europska središnja banka nadležna za nadzor banaka unutar Eurozone:

- Unutar Europske unije već duži niz godina banke mogu poslovati s jedinstvenom putovnicom, licencirane samo od svog lokalnog regulatora mogu poslovati u bilo kojoj državi članici EU-a. Taj koncept je bio nagrizen globalno financijskom krizom jer pokazalo se da nadzirani samo od nacionalnog supervizora ne mogu kao takve sagledati sve činjenice, posljedice kada dođe do velike krize. Stoga je nastao koncept zajedničkog nadzora na razini Europske središnje banke za članice Eurozone. Trebamo destigmatizirati, pošto je naš bankovni sustav okupiran s bankovnim grupacijama iz Europske unije poglavito iz Eurozone, on je već nadziran posredno od strane Europske središnje banke jer su to predmeti nadzora Europske središnje banke i njihovih matice tih društava.

Zašto nad bankama iz velikih bankovnih grupacijama koje posluju u Hrvatskoj nadzor preuzima Europska centralna banka?

Gospođa Drvar pojasnila je da je to bio jedan od uvjeta za naš ulazak u ERM2. Zemlje koje su prije ulazili u predčekaonicu za Euro nisu imali tu priliku jer nije postojao zajednički nazor. Došli smo tu situaciju, kao i Bugarska, gdje ta organizacija postoji i morali smo se tome priključiti, te je naglasila:

- Treba naglasiti nije da se nadzor direktno preuzima, za nas je bolja činjenica što sada i za velike banke imamo uvid o njihovo kompletno poslovanje, ne samo u Hrvatskoj nego i vani. U prijašnjim okolnostima znali smo što sve rade naše banke, ali malo smo znali što rade njihove matice, informacije smo dobivali koliko je bilo omogućeno nekakvim razmjenama supervizorskih agencija. Sada se otvorio pristup svim informacijama u poslovanju tih grupa, što znači da smo na dobitku.

- Kolegama i meni ovo puno znači jer ćemo imati uvid u nekakve prakse, znat ćemo bolje poslovne odluke matica, imat ćemo direktan pristup njihovom rukovodstvo, bolje ćemo razumjeti kako se njihovi globalni planovi odražavaju na ovo što se događa u Hrvatskoj. Ovo je veliki napredak za našu profesiju, rekla je.

Monetarna suverenost Hrvatske

Zajedno s Europskom središnjom bankom HNB će raditi nadzor nad velikim bankovnim grupacijama i njihovim „bankama kćerima“, nad svim njihovim financijskim operacijama, a to znači priprema za ulazak Hrvatske u Euro. Dvije su razvojne funkcije unutar Europske središnje banke (ESB) pa tako i unutar Hrvatske banke. Gospođa Drvar je pojasnila:

- Ti ciljevi koji postoje u našem mandatu kao središnje banke su vrlo oprečni i zato postoji različito odvojeno rukovođenje tim poslovima. Ono što je dobro za zaštitu potrošača ili za nadzor banaka možda je oprečno nekakvim ciljevima monetarne politike, zato je to razdvojeno. Kod nas je sve to sublimirano u funkciji guvernera koji mora dozirati sve te interese koji postoje, a sve u cilju onog osnovnog što je nama u mandatu, a to je stabilnost cijena i stabilnost financijskog sustava.

Europska središnja banka imat će više nadzor i nad povezanim manje značajnim institucijama u Hrvatskoj

Cijeli financijski bankovni sustav od 1. listopada bit će nadziran od strane Europske središnje banke. Tu svoju ovlast da nadzire naše financijski sustav ESB povratno je vratila HNB-u za manje značajne institucije, a Drvar je pojasnila da to znači - prepuštam tebi odluku kako ćeš rukovoditi s tim nadzorom jer bi gledajući operativno, bilo preteško nadzirati sve te institucije s jednog mjesta.

- Postoje 1000 banaka koje su registrirane u EU, 120 velikih bankovnih grupacija izravno nadzire Europska središnja banka među kojima su i globalne i lokalne banke. Sve su bitne za stabilnost financijskog sustava, naglasila je Drvar.

Dodala je da je HNB na dobitku, kako u profesionalnom smislu tako i da sada mogu imati bolji uvid u kompletno kretanje bankovnog sustava unutar Eurozone. Kontrola i dalje ostaje u Zagrebu, a ne u Frankfurtu. To su dobre prakse koje nadograđuju dobro razvijenu funkciju HNB-a.