Ministrica BiH na forumu u Beču optužila Hrvatsku zbog Trgovske gore

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na međunarodnom forumu u Beču optužila je Hrvatsku da mogućom gradnjom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori ugrožava prava BiH i život njezinih građana koji žive uz rijeku Unu, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Turković
je o pitanju gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori govorila na zasjedanju 64. Opće skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je održana u glavnom gradu Austrije.

Ona je rekla da bi taj projekt, ako se realizira na samoj granici s BiH, ugrozio život do 300 tisuća ljudi.

- Ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad prijeti curenjem u podzemne vode koje se ulijevaju u rijeku Unu, na koju se stanovništvo sjeverne BiH egzistencijalno oslanja. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine smatra da predloženo mjesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik vezano za potencijalne potrese, klizišta i poplave. Seizmička područja poput ovog ne udovoljavaju međunarodnim standardima za izgradnju takva postrojenja za nuklearni otpad, kazala je Turković.

Šefica bosanskohercegovačke diplomacije stoga je zatražila pomoć Europske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju "kako bi pomogle Hrvatskoj da pronađe sigurno i prikladno mjesto za svoj nuklearni otpad" .

Najava moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada u krugu bivše vojarne "Čerkezovac" na Trgovskoj gori već godinama izaziva negativne reakcije u BiH.

Ocjena je vlasti te zemlje da bi skladištenje tog otpada u blizini Une predstavljalo "ekološku bombu" jer u BiH tvrde kako je tlo na Trgovskoj gori porozno i nestabilno te stoga neprikladno za skladištenje. Gradnji se protive i vlasti hrvatske općine Dvor.

Prema nacionalnom programu provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji je Vlada RH donijela potkraj 2018., Trgovska gora i "Čerkezovac" predviđeni su kao lokacija dugoročnog skladišta tog otpada. Tu bi se skladištio nisko i srednje radioaktivni otpad iz Krškog, kao i institucionalni radioaktivni otpad nastao na području Hrvatske.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije, sigurnosnih studija i studije utjecaja na okoliš na temelju istražnih radova čiji je cilj utvrditi geološke i druge karakteristike terena te provesti radiološka mjerenja radi utvrđivanja postojeće razine radioaktivnosti okoliša.