Podaci županijskih stožera civilne zaštite

U Hrvatskoj su 144 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminule su dvije osobe, a na respiratoru su 24 pacijenta. Najviše novozaraženih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 34 i u Zagrebu 16. Istarska, Sisačko-moslavačka i Vukovarsko-srijemska županija izvijestile su da nemaju novih slučajeva zaraze.

- Epidemija izazvana koronavirusom - iz minute u minutu    

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 6 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Novooboljeli su sa područja Grada Zadra (4), Pakoštana (1) i Straigrada (1)

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 205 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 386 osoba, a završio je za njih 7300.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 20 bolesnika od kojih je 1 na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenja mjere samoizolacije.

Brodsko-posavska županija

U Brodsko-posavskoj županiji potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Na području ove županije trenutno je 112 osoba pozitivno na koronavirus, 13 osoba je pod nadzorom liječnika u bolnici od toga za jednu osobu u liječenju je potrebna potpora respiratora.

Od početka pandemije 606 osoba imalo je pozitivan nalaz na koronavirus, a pod mjerom samoizolacije trenutno su 652 osobe.

Brodsko-posavska županija vodi i karantenu za osobe koje trebaju izolaciju, a nisu u mogućnosti osigurati vlastiti prostor, u ovom objektu trenutno je jedna osoba.

Zbog složene epidemiološke situacije županijski stožer Civilne zaštite i dalje apelira na organizatore privatnih i javnih okupljanja da ih za sada ne održavaju.

Varaždinska županija

U Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a radi se o starijoj asimptomatskoj osobi, koja je testirana preventivno prije operativnog zahvata u Općoj bolnici Varaždin.

U istom razdoblju imamo dvije nove osobe koje su se oporavile. Jedna je otpuštena s bolničkog, a jedna iz kućnog liječenja, čime je aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 20, a navedenoj brojci i dalje pribrajamo dvije hospitalizirane osobe iz druge županije.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se još 5 osoba, od čega su tri osobe iz Varaždinske županije, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 196 registriranih slučajeva zaraze, a dodatnih 16 slučajeva nam se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko-kninske županije dvije mlađe osobe oboljele su od COVID-19 infekcije, jedna s prebivalištem u Vodicama i jedna s prebivalištem na području Grada Drniša.

Trenutno je 28 aktivnih slučajeva oboljenja od Covid-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata testirano je 117 uzoraka, a pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 176 osoba.

Virovitičko-podravska županija

U zadnja 24 sata, testirana su 42 uzorka od kojih su dva bila pozitivna na koronavirus. Jedna osoba ima slabo izražene simptome bolesti, dok je drugi asimptomatski. Za jednog je detektirano kako se zarazio na jednoj privatnoj fešti, s koje dolazi već troje inficiranih, pa iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, apeliraju na odgovorno ponašanje, uz pridržavanje sigurnosnih i epidemioloških mjera.

Istodobno, oporavilo se šestero ljudi. U Općoj bolnici Virovitica trenutno je hospitalizirano petero COVID-19 pacijenata. Dva pacijenta nalaze se na Odjelu za infektologiju KBC-a Osijek. U samoizolaciji se na našem području nalazi ukupno 209 osoba.

Od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 175 osoba se zarazilo COVIDOM-19. Od toga, 52 ih je trenutno aktivno, 117 osoba se oporavilo, dok su tri žene i tri muškarca preminuli.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od COVID-19. Oboljele osobe su s područja Grada Gospića te Grada Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 148 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 47 aktivnih slučaja, 99 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule.
Trenutno aktivni slučaji po gradovima i općinama: Otočac - 19, Gospić - 16, Plitvička jezera - 3, Perušić - 5, Senj - 2, Brinje - 1, Vrhovine - 1.

U protekla 24 sata testirane su 64 osobe. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 239 osoba.

Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravile su 32 osobe, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Među zaraženima su muškarac i dvije žene iz Dubrovnika, od kojih je za dvije osobe utvrđena epidemiološka veza. Pozitivni su dvije žene iz Metkovića, muškarac iz Konavala te žena iz Župe dubrovačke.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 20 osoba, od kojih tri na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 435 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 13.186 uzoraka.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Grad Zagreb

U Zagrebu je u posljednja 24 sata testirano 697 osoba od kojih je 16 pozitivno na koronavirus. Samoizolacija izrečena je za 205 osoba. Trenutno je u Zagrebu aktivno 483 slučaja, a u samoizolaciji nalazi se ukupno 1.875 osoba.

Ravnatelj Nastavnog zavoda Zvonimir Šostar rekao je da će tijekom dana prijeći brojku od 55.000 testiranja, te da se pripremaju za jesen kada dolazi i gripa.

- Očekujem da će ovih dana na validaciju doći testovi koji istovremeno detektiraju i Covid-19 i A i B gripu, rekao je.

Dodao je da je među oboljelima i jedan učenik iz jedne srednje škole, te da je posljedično tome u samoizolaciji 24 učenika. Također, pozitivna je jedna učiteljica Waldorfske škole, ali ona nije bila u kontaktu s učenicima. 

Pozitivna je i jedna zdravstvena djelatnica u privatnom Domu za starije i nemoćne.

- Radimo maksimalno sve i Covid-19 nam ne ulazi u Domove za strije i nemoćne, naglasio je Šostar. 

Splitsko-dalmatinska županija

U Splitsko-dalmatinskoj županiji utvrđene su 34 osobe s koronavirusom, dok je jedna osoba umrla, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Iz Splita ih je 16, Sinja pet, Solina, Omiša i Trilja po dvoje, te po jedna osoba iz Imotskog, Kaštela, Okruga, Podstrane, Prološca, Segeta i Zmijavaca. Od novooboljelih 16 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno se 1307 osoba nalazi u samoizolaciji, a na bolničkom liječenju ih je 45, četiri osobe su na respiratoru, dok je u karanteni jedan državljanin SAD-a.

Prema izvješću KBC-a Split, u posljednja 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 85 godina, koja je uz ostale komorbiditete bila pozitivna i na Covid infekciju.

Splitska Gradska uprava izvijestila je da su u Splitu trenutno u samoizolaciji 173 djeteta iz predškolskih ustanova i 308 učenika osnovnih škola.

Zagrebačka županija

Na području Zagrebačke županije utvrđeno je devet novih slučajeva koronavirusa, izliječeno je devet osoba, a jedna je osoba umrla, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Od oboljelih po dva su iz Zaprešića, Velike Gorice i Ivanić-Grada, a po jedan iz Marije Gorice, Dubravice i Pisarovine. Tri osobe su kontakti prethodno oboljelih, dok je za šest slučajeva nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za 175 osoba, a u samoizolaciji je jedan razred osnovne škole u Vrbovcu zbog pozitivnog učenika te četiri razreda osnovne škole u Ivanić-Gradu zbog pozitivnog nastavnika.

Od početka pandemije evidentirane su 683 osobe s koronavirusom, izliječene su 483 osobe, a 14 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 186 slučajeva.

Primorsko-goranska županija

Na području Primorsko-goranske županije testirano je 677 uzoraka i pozitivno je 10 osoba. U istom vremenskom razdoblju 5 osoba je ozdravilo tako da je trenutno u PGŽ 89 aktivnih slučajeva.

Među novozaraženima su zaposlenice Doma za starije osobe u Delnicama i jedna njihova štićenica, koja je u izolaciji i odvojena od ostalih korisnika.

Među današnjim novim slučajevima njih 6 su osobe koje se povezuje s ranije zaraženima te oni koji zbog svog zanimanja ostvaruju veći broj kontakata s drugim osobama.

Pod mjerom samoizolacije trenutno je 408 osoba.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji osam je novih slučajeva zaraze
COVIDOM-19. Četiri novozaražene osobe s područja su općine Rovišće, dvije osobe s područja su grada Bjelovara, a po jedan novi slučaj zaraze COVIDOM-19 evidentiran je na područjima općina Đulovac i Veliki Grđevac.

Deset osoba se oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih tako da je trenutno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 64 aktivnih slučajeva.

U samoizolaciji je 479 osoba.

Osječko-baranjska županija

Na području Osječko-baranjske županije pet je novih osoba pozitivno na koronavirus, Tri imaju boravište na području Grada Osijeka, a po jedna na području Grada Donji Miholjac i Općina Strizivojna.

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 290 uzoraka.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za još 30 kontakata novopozitivnih osoba, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 443 osoba.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 19 pacijenata oboljelih od COVID-19 od kojih je jedan na respiratoru.

Policija je obavila 52 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji u posljednja 24 sata obrađena su 164 uzorka, od kojih je 11 pozitivno na COVID-19. Trenutačno je aktivno 135 slučajeva zaraze koronavirusom, 124 osobe su u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji je 581 osoba, a ukupno je testirano 8306 osoba.

Posjeti i ulazak u socijalne ustanove, kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su zabranjeni. Domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, a za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Koprivničko-križevačka županija

Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđen je jedan novi slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Riječ je o mlađoj osobi s križevačkog područja.

Četiri su osobe proglašene zdravima, na bolničkom je liječenju jedna osoba, a u ovom je trenutku na području županije 11 aktivnih slučajeva.

Od pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježen je ukupno 201 oboljeli od bolesti COVID-19, a u samoizolaciji su trenutačno 63 osobe.

Stožer poziva građane da se i dalje odgovorno ponašaju, održavaju razmak, vode računa o higijeni i dezinfekciji te nose zaštitne maske u skladu s Odlukom o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice i Odlukom o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Koprivničko-križevačke županije kako bi se smanjilo širenje zaraze koronavirusom te time zaštitilo vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji nema novih pozitivnih osoba na COVID-19, a nema niti preminulih osoba. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 748, od kojih su 629 osoba izliječene, a ukupno je 16 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 8 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. 

U protekla 24 sata testirano su 137 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 10565. U samoizolaciji su 322 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 4 radnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 9  radnika (1 liječnik, 5 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 5 nastavnika, u samoizolaciji nalazi se 8 nastavnika. Od COVID-19 oboljelo je 9 učenika, u samoizolaciji se nalazi 198 učenika.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 414 uzoraka briseva i nema novozaraženih. Izliječeno je 13 osoba. Trenutno je 12 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba, a u samoizolaciji nalazi se 83 osoba.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.