Radić: Veliki minus Hrvatske je potrošačka moć

Voditeljica Odjela za regionalni razvoj Hrvatske poljoprivredne komore Tajana Radić komentirala je u emisiji "Studio 4" novu EU strategiju "Od polja do stola".

Radić je govorila i o reformi u prehrambenom i poljoprivrednom sektoru. Kazala je da svaka promjena donosi određene krizne momente, pa tako i Hrvatskoj.

Radić je naglasila je da je Hrvatska u jednom trenutku izgubila tržišta na kojima smo bili prepoznatljivi, te smo ušli u Europsku uniju u vrijeme kada je ista krenula u jednu krizu s Rusijom.

- Što je značilo priliv dodatnih proizvoda na naše tržište. Ono na čemu nismo dovoljno radili, to je na promociji naših proizvoda tako da smo upoznali potrošače s time, štitili tržište od nepoštenih praksi, dodala je Radić.

Naglasila je da nismo pazili i provodili kontrolu na graničnim prijelazima i trgovačkim lancima dok je roba ulazila u Hrvatsku

Radić je napomenula kako puno aktivnosti koje su se odvijale unutar pet godina su rezultat slabe kontrole na terenu i promocije proizvoda.

- Naša greška je da nismo planirali da bi se to moglo dogoditi i nismo se bavili mehanizmima da bi zaštitili naše proizvođače, kazala je.

Naglasila je da je Hrvatska ipak postigla određene ciljeve, jer smo u vrhu bioraznolikosti, GMO free zemlja, imamo najveće površine što se tiče šuma. Dodala je da će Europska komisija dosta veliki naglasak staviti na kratke lance opskrbe hranom da se smanji transportni dio, te da Hrvatska treba to iskoristiti.

- Drugi dio koji će raditi, poticat će ekološku proizvodnju, trebamo iskoristiti ovo što imamo i trebamo poticati dalje, rekla je.

Radić je kazala da je veliki minus Hrvatske potrošačka moć te da Hrvatska poljoprivredna komora to komunicira s Europskom komisijom.

- Bez obzira na sve te dobre mjere, u konačnici to je dobra inicijativa, ali trebamo biti realni što je na terenu. Što će građani istočnog dijela Europe moći kupovati, proizvode koji su visoko kvalitetni ili će posegnuti za onim proizvoda koji su jeftiniji i dolaze iz trećih zemalja, rekla je Radić.

Dodala je da je najteže mladim poljoprivrednicima, onima koji tek počinju, jer moraju napraviti poslovni plan, a poljoprivreda je visoko rizična djelatnost.

- Poljoprivreda je pokretač gospodarstva na svim razinama, to vidimo i u ovoj krizi. Počevši od digitalizacije, očuvanja okoliša, zdravlja, nacionalne sigurnosti, različitih inovacija i tehnologija. To je ono u kojem smjeru se sve više prepoznaje u kojem smjeru poljoprivreda ide, istaknula je voditeljica Odjela za regionalni razvoj Hrv.poljoprivredne komore. 

Dodala je da je strategija  "Od polja do stola" još uvijek u fazi rasprave.

- Ono što je možda problematično da se odvijaju dva paralelna procesa. Jedan proces je zajednička poljoprivredna politika, uredbe koje trebaju biti izglasane, a nisu i kasne na razini Europe i s druge strane strategija koja je još uvijek u procesu rasprave u kojoj još ima sto različitih inicijativa, istaknula je.

Dodala je da Europska komisija sve želi završiti do kraja godine, ali da je pitanje brzine pregovora. Radić je naglasila da je Hrvatska dobila paket pomoći od 22 mlrd. eura za obnovu izazvane Covidom te od tog iznosa  8 mlrd. je za realni sektor, a za poljoprivredu još ne postoje točne informacije.