U BiH u utorak 215 novozaraženih, pet umrlih

U Bosni i Hercegovini potvrđeno je 215 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a pet zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

U Federaciji BiH testirano je 1635 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena u 164 slučaja. Svih pet preminulih osoba iz ovog je entiteta, od čega je troje iz Bihaća. Još devet smrtnih slučajeva koji su prijavljeni u utorak odnose se na prošli tjedan.

U Republici Srpskoj od jučer je testirano 466 uzoraka, a zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena je kod 51 osobe.

Od izbijanja epidemije prouzročene koronavirusom u ožujku u BiH je zaraza utvrđena kod malo više od 25.700 osoba, a njih malo više od 18 tisuća tretiraju se kao oporavljeni.

Umrle su 784 osobe kod kojih je potvrđena zaraza.

BiH je od prošlog tjedna među državama svijeta koje su s Globalnim savezom za cjepiva (GAVI) potpisale ugovor o nabavi cjepiva za koronavirus, a bosanskohercegovačke se vlasti nadaju da će ta zemlja biti među prvima koje će dobiti cjepivo kada ono bude verificirano i spremno za široku uporabu.

Dnevni broj novozaraženih u BiH u protekla je dva mjeseca bio oko 300, uz manje oscilacije tijekom vikenda, kada se provodi i manji broj testiranja.