Nižim porezima do konkurentnijeg gospodarstva

Vlada će i u ovom mandatu nastaviti s poreznim rasterećenjima, a neka od njih počinju od Nove godine. Istaknuto je to na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo - porezna politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva" održanoj u Koprivnici u organizaciji Večernjeg lista.

U turbulentnoj 2020. gospodarstvo je zbog pandemije završilo na koljenima pa je i politika, umjesto poticanja gospodarstva, morala više razmišljati kako ugasiti požar.

- Uloženo je već 6,3 mlrd. kn, očuvano je 600.000 radnih mjesta u 100.000 poduzeća, vrlo vjerojatno ćemo do kraja ove godine doći do iznosa od milijarde eura, koje smo dali za plaće u privatnom sektoru, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Unatoč krizi, s poreznom se reformom ide dalje, kaže ministar financija Zdravko Marić. S početkom 2021. smanjuju se obje stope poreza na dohodak, što će značiti veće plaće za sve one koji taj porez plaćaju.

- To je snižavanje stope poreznog dohotka s 24 na 20 i s 36 na 30 te snižavanje stope poreza na dobit za male i srednje poduzetnike koji imaju godišnji promet do 7,5 milijuna kuna, a tih je 93 posto, najavio je ministar.

Porezne reforme trebale bi dodatno osnažiti hrvatsko gospodarstvo, čulo se na skupu, no okupljeni gospodarstvenici imaju još želja.

- Mi bismo željeli još neke sitne stvari, dopune, recimo da se reinvestirana dobit ne oporezuje. Ja se nadam da će to jedanput doći na red, poručio je Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora Orbica.

Predsjednik HUP-a Marin Pucar kazao je kako smatra da je ovo trenutak kada investitori i kompanije sa svojim investicijskim potencijalom moraju biti generatori, pokretači gospodarstva, a od Vlade očekuju da takvi poticaju budu dodatno stimulirani, pogotovo u ovim neizvjesnim vremenima koja su pred nama.

Također treba mijenjati Zakon o radu i pravosuđe, poručuju iz  Hrvatske udruge poslodavaca.

- Slučajevi traju po 15 godina, a da su kamate veće od glavnice, to stvara nesigurnost i u tome segmentu očekujemo znatan napredak, ističe Pucar.

Čelnik Fortenove danas je dobio čestitku iz Bruxellesa jer je Europska komisija odobrila prijenos Mercatora s propalog Agrokora na Fortenova grupu. Zanimljivo, iskorake u našem gospodarstvu vidi u većem uključivanju radnika.

- Imamo nekoliko područja u kojima bi bilo dobro u narednom razdoblju pokrenuti možda malo agresivniji način repozicioniranja Hrvatske, a to je prije svega radničko dioničarstvo, u kojem bi u poreznom tretmanu mogli biti lider u regiji, rekao je Fabris Peruško.

Sudionici konferencije složili su se da krizu treba iskoristiti kao priliku za stvaranje boljeg i konkurentnijeg gospodarstva, a smanjivanje poreza trebalo bi biti sastavni dio te priče.
Plenković s čelnim ljudima Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije

Premijer Plenković sastao se i s čelnim ljudima grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije. Govorilo se o kapitalnim projektima vezanima uz taj kraj.

- Razgovarali smo o gospodarskoj situaciji u Koprivničko-križevačkoj županiji. Zadovoljan sam što napreduje projekt željeznice koji će povezati Koprvinicu sa Zagrebom i što završava jedno od najvećih ulaganje u željeznice, kaže premijer.

Usto, Podravci s nestrpljenjem očekuju nastavak gradnje brze ceste od Križevaca do Koprivnice i mađarske granice.