Proizvođači i radnici žele odgovor: Odlazi li BAT?

Gotovo četiri mjeseca čeka se rasplet situacije vezano za tvornicu duhana u Kanfanaru i odgovor na pitanje, odlazi li British American Tobacco iz Hrvatske.

Sastanak s premijerom hitno traže proizvođači duhana iz Slavonije i Podravine te radnici tvornice. Razgovori Uprave BAT-a i ministra financija se nastavljaju, ali čini se da zasad nema pomaka.

Ovih dana na slavonskim i podravskim poljima bere se najbolji list duhana. Mihael Čolak vjeruje da će ove godine berba biti dobra. No zabrinjava ga sudbina tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru koja otkupljuje više od 80 posto proizvedenog domaćeg duhana.

- Za mjesec i pol dana mi moramo znati što ćemo nagodinu ili ćemo prodavati strojeve ili ćemo odpuštati zemlju u zakup, prodavati svoju, otići negdje, to je prevelik novac na ulazu sezone, znači u rano proljeće, da mi ne znamo sad na kraju jeseni što će biti, ističe Mihael Čolak.

Proizvođači duhana traže sastanak s Vladom jer neizvjesnost traje  još od lipnja kada su se pojavili medijski natpisi da BAT odlazi iz Hrvatske. Uprava BAT-a otada ponavlja istu rečenicu. 

- Mi kao globalna kompanija stalno radimo evaluaciju naših proizvodnih lokacija širom svijeta, i prilikom te evaluacije uzimamo u obzir pozitivno poduzetničko okruženje, rekao je 30. lipmja direktor BAT Adrije Zvonko Kolobara

Potkraj lipnja posjetio ih je i premijer Andrej Plenković te obećao da će pronaći rješenje. Razgovori još traju, a glavni su probemi neočekivane promjene trošarina te jednako oporezivanje cigareta i tzv. grijanog duhana.

- Kada gledate, Hrvatska ima drugi najniži trošarinski sustav u smislu oporezivanja cigareta odnosno duhana i duhanskih prerađevina. Imamo činjenicu i situaciju koju sam uvijek govorio, nikad negirao, da mi imamo u našem okruženju zapravo zemlje koje nisu članice Europske unije, koje nisu u obvezi primjenjivanja direktive o oporezivanju trošarina, a tu uvijek imamo izazove, rekao je 19. rujna ministar financija Zdravko Marić.

Zbog dugih pregovora na rubu je strpljenja i 500 zaposlenika u tvornici Kanfanar, koji također traže hitan sastanak s premijerom.

- I obraćam se hrvatskoj vladi i premijeru neka se očituje da li želi iznaći okvir rješenja ili želi zatvoriti tvornicu duhana Rovinj ili da se desi kao što nam se desilo nedavno s Meggleom u Slavoniji, ističe Ivica Blažević iz sindikata PPDIV-a Hrvatske.

BAT je prije pet godina preuzeo Tvornicu duhana Rovinj i otada je u proizvodnju uloženo gotovo pet milijardi kuna.