Navaljni otpušten iz berlinske bolnice

Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni pušten je iz berlinske klinike Charite, gdje se liječio nakon pokušaja ubojstva trovanjem bojnim otrovom novičokom. Liječnici smatraju da bi mogao i potpuno ozdraviti.

Navaljni kaže da su novičok pronašli u njegovu tijelu i na njemu
Znanstvenik koji je sudjelovao u razvoju novičoka ispričao se Navaljnom

- Liječnici koji su liječili Navaljnog, na temelju dosadašnjeg tijeka bolesti i aktualnog stanja pacijenta vjeruju u potpuno ozdravljenje, priopćila je sveučilišna bolnica Charite, u kojoj se Navaljni liječio nakon što je potkraj kolovoza otrovan na istoku Rusije, poslije čega je, prema nalogu obitelji, prevezen na liječenje u Berlin.

- Hoće li trovanje novičokom ostaviti trajne posljedice na zdravlje 44-godišnjeg ruskog političara, bit će moguće procijeniti tek u sljedećoj fazi liječenja, priopćila je bolnica.

Navaljni je otpušten još jučer, nakon što je proveo 32 dana u bolnici, od kojih 24 na odjelu za intenzivnu njegu.

Priopćenje o njegovu otpuštanju objavljeno je, kako je priopćila uprava bolnice, u dogovoru s obitelji Navaljnog.

Nakon što mu je pozlilo na letu iz Rusije 20. kolovoza, vodeći politički protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina primljen je u berlinsku bolnicu.

Toksikološka testiranja krvi ruskog političara provedena u njemačkome vojnom laboratoriju dala su nepobitan dokaz prema kojemu je on otrovan novičokom, nervnim plinom koji su sovjetski stručnjaci razvili u vojne svrhe.

Moskva i dalje odbacuje takvu mogućnost, unatoč zaključcima i dokazima znanstvenika iz njemačkih, francuskih i švedskih laboratorija, zbog čega su zapadne vlade zatražile objašnjenje od Rusije.

Kremlj: Drago nam je što se Navaljni oporavlja, dobrodošao je u Rusiji

Kremlj je poručio da se opozicijski političar Aleksej Navaljni može vratiti u Rusiju poput svakog drugog građanina, nakon što je otpušten iz bolnice u Njemačkoj, koja je ustvrdila da je otrovan nervnim agensom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u srijedu kako je Kremlju drago što se Navaljni oporavlja te što je otpušten iz bolnice.

Navaljni je na Instagramu objavio fotografiju na kojoj sjedi na klupi u parku, nakon što je otpušten iz bolnice. Rekao je da planira svaki dan ići na fizioterapiju te da će posjećivati rehabilitacijski centar kako bi vratio svoje motoričke sposobnosti, uključujući funkcionalno korištenje lijeve ruke.

U objavi Navaljni je napisao da ponovno uči kako zadobiti ravnotežu stajanjem na jednoj nozi te je zahvalio liječnicima berlinske bolnice Charite, u kojoj se liječio.