Udovica Johna McCaina podržala Joea Bidena

Cindy McCain, udovica Johna McCaina, posljednja je u nizu istaknutih republikanaca koja je podržala demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena u izbornoj borbi protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa.

- Moj suprug John živio je prema geslu: država na prvom mjestu, napisala je McCain na svom Twitter profilu.

- Da, mi smo republikanci, ali smo prvenstveno Amerikanci. U ovoj utrci samo jedan kandidat zastupa naše nacionalne vrijednosti, a to je @JoeBiden, dodala je.Biden je usprkos ideološkim razlikama dugo godina bio prijatelj s Johnom McCainom. Da ima podršku njegove udovice otkrio je ranije srijedu tijekom virtualne donatorske konferencije.

Demokratski kandidat ističe da ga je McCain odlučila podržati nakon izvještaja magazina The Atlantic u kojem stoji da je Trump poginule američke vojnike nazvao luzerima, što aktualni predsjednik odbacuje.

Trump i McCain imali su povijest napetih odnosa. Milijarder je senatora napao još 2015. kada je rekao da je "ratni junak samo zato što je ulovljen", referirajući se na njegovo ratno zatočeništvo u Vijetnamu.

Trump nije stao niti nakon McCainove smrti i govorio da je bio zadnji u svojoj klasi na mornaričkoj akademiji.

McCain je kritizirao Trumpovu retoriku o imigraciji, a osudio ga je i kad se 2018. u Helsinkiju nije usprotivio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu oko miješanja u američke izbore.

Republikanski senator koji je tri desetljeća predstavljao Arizonu te je 2008. bio republikanski kandidat za predsjednika umro je u kolovozu 2018. od tumora na mozgu. Arizonu je 2016. osvojio Trump, ali sada ondje u anketama vodi Biden.

Trump je u srijedu novim uvredama reagirao na vijest o podršci Bidenu, tvrdeći da jedva poznaje McCainovu udovicu.

- Joe Biden je bio potrčko Johna McCaina, napisao je.

- Nikad nisam bio Johnov obožavatelj. Cindy si može uzeti pospanog Joea, dodao je, koristeći svoj već tradicionalni nadimak za demokratskog protukandidata.

Demokratskog kandidata Bidena uoči izbora 3. studenoga podržao je niz republikanaca, poput Colina Powella, bivšeg državnog tajnika u mandatu Georga Busha mlađeg, te bivšeg guvernera savezne države Ohio Johna Kasicha i bivšeg Trumpova direktora komunikacija Anthonyja Scaramuccija.