"Masku nosim, odgovorno se vozim"

Zbog neodgovornih pojedinaca koji u javnome prijevozu i dalje odbijaju nositi maske, splitski "Promet" pokreće kampanju "Masku nosim, odgovorno se vozim". Cilj je izbjeći incidente, zaštititi ugrožene skupine i mogućnost zaraze svesti na najmanju moguću mjeru.

Iz petnih žila u "Prometu" se trude da od koronavirusa zaštite vozače i putnike. No ne ide uvijek glatko.

- Imali smo posljednjih tjedana nekoliko incidenata gdje je došlo do verbalnih pa čak i fizičkih napada na naše vozače kada bi upozorili na pridržavanje svih ovih mjera, kaže Miroslav Delić, predsjednik Uprave "Prometa" Split d.o.o.

Kako bi potaknuli nošenje maski, angažirali su stručnjaka za javnost i snimili video - glume u njemu djelatnici "Prometa", njihovi prijatelji, djeca. Jer unatoč obvezi, pojedinci maske i dalje ne žele nositi, uglavnom je to mlađa populacija, stariji slušaju. 

- Mi imamo nekoliko vozača koji ne nose maske iz zdravstvenih razloga i svi oni imaju medicinsku potvrdu da ih ne moraju nositi, objašnjava Hrvoje Mlikota,
vozač i povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika u "Prometu" Split d.o.o.

Uostalom u antivandalskoj su kabini, a "povlastice" vrijede i za putnike, ističe Hrvoje Mlikota, pokretač kampanje. Nije, kaže, vrijeme za polemike - stručnjaci valjda znaju zašto su maske dobre.

- To je kao da mi vozači odemo u mehaničara pa nam reče da je pokvaren turbo punjač, a onda za savjet idemo pitati i pedikera. Ispričavam se ovim putem pedikerima koji možda znaju i mehaniku, dodaje Mlikota.

Šalu na stranu, jesen je stigla, a s njom i viroze. I gripa će. Unatoč tomu što Splitsko-dalmatinska županija svakodnevno obara rekorde u broju novooboljelih - od 600 radnika "Prometa" zasad se nijedan nije zarazio na poslu, a htjeli bi da tako i ostane.

- Dovoljno je da se i jedan vozač zarazi na svome radnom mjestu - to vam odmah dovodi do samoizolacije većeg broja ljudi i tako će možda doći do ugrožavanja uopće provođenja javnog prijevoza na ovom području koje pokrivamo, kaže Delić.

Svakog dana "Promet" preveze 50 000 ljudi!