Još jedan certifikat NATO-a za hrvatsku tvrtku

Obrambena industrija u Hrvatskoj zapošljava oko 3 tisuće radnika. Godine 2018. u toj grani industrije ostvaren je izvoz od 135 milijuna kuna. Prostor za plasman proizvoda otvara se i među članicama NATO-a, a nedavno je njihov certifikat dobila i tvrtka HEMCO koja proizvodi vojne odore. To je peti takav u Hrvatskoj. Provjere su trajale godinu dana.

Koje su tvrtke prvaci hrvatske vojne industrije

Gotovo dvjesto radnica te tvrtke iz Đakova šije terenske odore za Hrvatsku vojsku. Vješte ruke rade brzo, ali precizno. Rad je podijeljen u faze i sve se pomno kontrolira, priča djelatnica Anelina Birtić. Na godinu izrade oko 7 tisuća kompleta. Zahtjevi su rigorozni, odora mora izdržati i najzahtjevnije uvjete.

- Proizvodi se tako da svi šavovi i sav materijal koji se koristi u proizvodnji - sve mora biti vodonepropusno. Certifikat se dobiva na način da prvo morate ispitati kvalitetu i sastav osnovnog materijala, svog pomoćnog pribora, a zatim se i taj proizvod kao gotovi odjevni predmet certificira prema zahtjevima normi, priča direktor prodaje Mladen Šalinović.

Mjesta za pogreške nema

- Trenutno izvozimo u 7 zemalja, ove naše proizvode što radimo radno-zaštitne, a vojne izvozimo u dvije zemlje, dodaje direktor tvrtke HEMCO Slobodan Mihalj. Kvaliteta proizvoda stalno se kontrolira. Mjesta za pogreške na nemilosrdnom tržištu nema. Osim za hrvatsku policiju, carinu, INA-u, radi se i za izvoz.

Ministarstvo obrane najavilo je da namjerava okupiti domaće proizvođače u sklopu klastera obrambene industrije, s novim idejama za razvoj. Ministar Mario Banožić najavljuje razvoj kroz inovacije i istraživanja - za nove detalje vezane za opremu hrvatskih vojnika.

U pravom trenutku, jer je hrvatskim proizvođačima vojne opreme, u idućem europskom financijskom razdoblju na raspolaganju i Europski obrambeni fond vrijedan oko 13 milijardi eura.