Plenković: Postupati po zakonu je dobro, normalno i očekivano

Premijer Andrej Plenković izjavio je da u borbi protiv korupcije nema nedodirljivih, poručivši kako je važno poslati jasnu poruku javnosti da je postupati po zakonu - dobro, normalno i očekivano, a ne slati zbunjujuće poruke poput predsjednika države.

Sjednicu možete pogledati ovdje:
- Imamo slučaj koji okupira javnost zadnjih dna. Trebamo javnosti poslati jasne poruke, a ne da kao predsjednik države, šaljemo zbunjujuće poruke prema javnosti. Ispada da je problem što se Vlada i pravosudni organi ponašaju prema zakonu. Neki u Hrvatskoj još nisu shvatili koja je naša politika u borbi protiv korupcije, istaknuo je premijer i dodao kako je politika jasna da nema nedodirljivih i to je bit svega.

Plenković je naglasio kako je činjenica da su brojni pravni stručnjaci u svojim istupima pojasnili javnosti o čemu se radi, kako postupaju tijela i tko u pojedinoj fazi izvida može znati što se radi i kako kaže, stvar je jasna.

- No, nekima to nije jasno, ali to nije naš problem, već je problem toga kako se postupalo za vrijeme neke druge Vlade, rekao je premijer.

- Kome bi bilo više u interesu nego meni da u onom slučaju Varga pukne i da znam na vrijeme, a ne da sve izađe u javnost. Kome bi bilo više u interesu nego meni da u slučaju Rimac da ne puknu mjere baš prije parlamentarnih izbora, i da prije nego što sastavaljam izborne liste znam da će tri mjeseca kasnije netko završiti u pritvoru, kaže Plenković.

- Institucije imaju otvorene ruke da rade samostalno, a ne da dolaze na ispovijest k meni. Bit je da se korupcija iskorijeni... Tijela će i dalje raditi kako treba, po zakonu i okviru ovlasti koje su im dane. Nema autoriteta političkog kao nekad koji će određivati kako će se nešto voditi. Zato imamo demokraciju 30 godina i zato smo u EU, zaključio je Plenković.

Što se tiče drugih tema, Plenković je rekao kako je najbitnija ona koja se odnosi na smjernice za izradu državnog proračuna 2021. godine s projekcijom na 2022. i 2023. godinu.

Kako je rekao, važno je reći da u odnosu na ranije projekcije, predviđa se pad BDP-a 8 posto u 2020. godini, što je manji pad BDP-a nego procjena na početku krize COVID-a 19, te je naglasio kako je to dobro.

- Ono što očekujemo je rast BDP-a u 2021. godini 5 posto, a u 2022. rast od 3,4 posto, rekao je i dodao kako je najvažnija tema za Vladu problem oporavka hrvatskog gospodarstva i jačanje naše otpornosti.

- Imamo neke poluge koje su nam na raspolaganju, dio su višegodišnja sredstva financijskog okvira, dio su sredstva iduće generacije koje će pomoći i likvidnosti gospodarstva i aktivnostima koje su u našem programu. Vjerujem da ćemo brzo doći na razinu odgovornog upravljanju financijama, a to je jednostavan trend: smanjivati javni dug, ostvarivati proračunski višak i držati investicijski kreditni rejting, naglasio je premijer.

Vlada je kroz  smjernice vodila računa i o gradu Zagrebu, o posljedicama potresa.

Osnovan Stručni savjet za obnovu

- Drago mi je da smo potpisali sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe te očekujem da s puno razumijevanja stavimo akcent na pozitivne stvari koje smo usvojili u mirovinskoj reformi, a koje se odnose na povećanje mirovina, osobito minimalnih te one koji se odnose na vraćanje umirovljenika na tržište rada i zadržavanje njihovih mirovina, istaknu je premijer i dodao kako je takvih 15 tisuća petsto, rekao je.

Naglasio je kako je obilježen Nacionalni dan protiv nasilja nad ženama, te kako se potvrdila privrženost jačanja zakona koji će postrožiti kazne za počinitelje.

- Pokazali smo kako je takav fenomen neprihvatljiv za nas i kako trebamo ohrabriti žrtve da prijavljuju nasilje, rekao je i dodao kako je potrebna kvalitetna koordinacija niza resora koji su uključeni, kako bismo spriječili nasilje.

Beroš: Broj zaraženih pada treći tjedan zaredom

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je broj zaraženih koronavirusom u padu treći tjedan zaredom, dok je u posljednjih sedam dana stopa novozaraženih smanjena za 5,2 posto.

- U Hrvatskoj brojke novozaraženih na tjednoj razini padaju treći tjedan zaredom. Stopa novozaraženih u zadnjih sedam dana manja je za 5,2 posto u odnosu na prethodni tjedan. S tim u vezi, tendencija smanjenja postotka hospitaliziranih u odnosu na broj akutnih slučajeva iznosi 13 posto, rekao je Beroš.

Od ukupno broja hospitaliziranih 9,71 posto je na respiratoru, što je više za 1,71 posto u odnosu na prošli tjedan. Postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih od početak epidemije je 1,68 posto.

Dolaskom jeseni povećava se broj respiratornih infekcija pa je Beroš pozvao građane na pridržavanje epidemioloških mjera i pravovremeno cijepljenje protiv respiratornih infekcija kao najučinkovitije mjere prevencije.

U Hrvatskoj je trenutno 1200 aktivnih bolesnika s Covidom-19, na bolničkom liječenju je trenutno 266 pacijenata.

Beroš je izvijestio da su revidirane smjernice kojima je skraćeno vrijeme izolacije za asimptomatske osobe, kao i oboljelih s blagom ili umjerenom kliničkom slikom s minimalno 14 na minimalno 10 dana.

Također, zdravstvene ustanove ne smiju uvjetovati primitak bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati, osobito u hitnim situacijama ili kad odgoda može uzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja. Preporuke su proslijeđene liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima.

Božinović: 1397 upozorenja zbog nepridržavanja odluka Stožera

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je da je proteklog tjedna proveden nadzor nad 25.722 poslovna subjekta i okupljanja te izdano 1397 upozorenja zbog nepridržavanja odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- S obzirom na pojačane nadzore, provedbe odluka Stožera civilne zaštite i preporuka HZJZ-a, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s policijom od 18. do 23. rujna proveli su 25.722 nadzora poslovnih subjekata, trgovina, javnih otvorenih prostora, ugostiteljskih objekata i javnih okupljanja te izdali 1397 upozorenja, što je nešto više u odnosu na prethodno razdoblje, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Inspektori su podnijeli dva prekršajna naloga zbog nepridržavanja preporuke o fizičkoj distanci - na jednom koncertu i jednom ugostiteljskom objektu, rekao je Božinović.

U sustavu socijalne skrbi proveden je nadzor u 1394 objekta, a nepravilnosti su utvrđene u 272 objekta. Najčešće se radilo o izostanku evidencije o dezinfekciji prostora, mjerenju temperature te neprozračivanju zajedničkih prostora.

Nacionalni stožer donio je i odluku da se ugostiteljskim objektima iz kategorije "Barovi" do 7. listopada produžava ograničavanje rada najduže do ponoći.

U suradnji sa SAD-om opremiti centar za sigurnosne operacije

Vlada je dala suglasnost MORH-u da na teret državnog proračuna u 2021. i 2022. u suradnji sa SAD-om opremi centar za sigurnosne operacije te mobilni tim za odgovor na kibernetičke prijetnje, ukupno vrijedne gotovo pet milijuna američkih dolara.

- Vlada SAD-a uputila je prijedlog pisma ponude i prihvaćanja radi opremanja centra, čijom bi se provedbom unaprijedile sposobnosti za kibernetičku obranu te povećala sigurnost informatičkih sustava MORH-a i Oružanih snaga, naveo je u četvrtak ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade.

Predviđena vrijednost opremanja ukupno iznosi gotovo pet milijuna američkih dolara, pri čemu će američka strana uplatiti 4,2 milijuna iz fonda namijenjenog financiranju projekta u savezničkim zemljama, a preostalih skoro 760 tisuća dolara uz PDV platit će MORH po isporuci ugovorenog opremanja.

- Ukupno 12,7 milijuna kuna s PDV-om potrebnih za podmirenje predviđenih obveza osigurani su u ovogodišnjem državnom proračunu, a ovim aktom Vlada je preuzela proračunske obveze za 2021. i 2022. godinu, kazao je Marić.

- Vlada je na sjednici odlučila i s milijun kuna financirati uređenje Spomen područja "Barutana 1991.", što će Gradu Bjelovaru isplatiti u idućoj godini novcem planiranim na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja.

- To je spomen područje izgrađeno na području šume Bedenik koja je prije Domovinskog rata služila kao vojno skladište. Dana 29. rujna 1991. godine namjerno izazvanom eksplozijom skladišta od strane tzv. JNA poginulo je 12 bjelovarskih branitelja koji su skladište držali u blokadi, pri čemu tijela četvorice nikada nisu pronađena, rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Kupcu Češke vile dodatna godina za realizaciju ugovorenog
Kupcu bivše državne nekretnine Češka vila na Visu - tvrtki Philip Vermeulen, Vlada je odobrila dodatnu godinu dana za realizaciju obveza iz kupoprodajnog ugovora, jer zbog pandemije i postupanja upravnih tijela nije uspjela obaviti što se tražilo u prvoj godini od njegova sklapanja.

Češka vila je odlukom Vlade prodana Philipu Vermeulenu 7. veljače 2019., za 32,2 milijuna kuna.

Nakon toga, 25. srpnja 2019. s tom je tvrtkom sklopljen kupoprodajni ugovor za tu cijenu i obvezu kupca da rekonstruira vilu u hotel i izgradi još jedan novi hotel sa sveukupno do 160 kreveta visoke kategorije i to sve u roku od tri godine od potpisivanja ugovora, podsjetio je na Vladi ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

U prvoj godini tog roka trebalo je ishoditi dozvole za gradnju, pod prijetnjom raskida ugovora i plaćanja ugovornih kazni od milijun kuna, no kupac nije uspio ishoditi tu dozvolu u ugovorenom roku zbog, kako je kazao Horvat, zastoja u radu i komunikaciji zbog pandemije koronavirusa, ali i zbog posljedica postupanja nadležnih upravnih tijela i pravnih osoba s javnim ovlastima.

- Kupac je stoga zatražio dodatni rok od godinu dana za tu dozvolu, čime se ukupni rok za izgradnju građevina ugostiteljsko-turističke namjene sukladno UPU-Češka vila produžava sa 36 na 48 mjeseci. Razloge za odobravanjem tog dodatnog roka smatramo ekonomski opravdanim te se zato i donosi ovakva odluka i kako bi se s kupcem mogao sklopiti ankes ugovora o kupoprodaji. U protivnom bi se ugovor morao raskinuti i tada bi svaka strana morala vratiti primljeno - RH 32,2 milijuna kuna koju je kupac platio, a kupac vratiti nekretninu u vlasništvo RH, objasnio je ministar Horvat.

U sklopu te odluke navodi se i da je kupac u cijelosti isplatio kupoprodajnu cijenu te da se ministra Horvata i zadužuje da potpiše ankes ugovora, no nije navedeno kada odnosno u kojem rok će se to potpisati.

Češka vila na poluotoku Sv. Juraj u gradu Visu tako još uvijek čeka svoju obnovu, nakon što ju je u samostalnoj Hrvatskoj gotovo svaka vlada pokušavala beuspješno prodati, jer je nakon što je prvobitno bila u češkom vlasništvu, a potom bivše vojske JNA, u samostalnoj Hrvatskoj prešla u državno vlasništvo.