Vođa republikanaca u Senatu za miran prijenos vlasti, Trump se odbio obvezati

Vođa republikanske većine u američkom Senatu Mitch McConnell obećao je u četvrtak miran prijenos vlasti nakon predsjedničkih izbora, pošto je predsjendik Donald Trump odbio obvezati se na to u slučaju da ga 3. studenoga pobijedi demokrat Joe Biden.

-
Pobjednik izbora 3. studenoga bit će inauguriran 20. siječnja, kako je predviđeno, napisao je na Twitteru Mitch McConnell. Obavit će se mirna tranzicija kao i svake četiri godine od 1792., rekao je.- Morat ćemo pričekati i vidjeti što će se dogoditi, odgovorio je predsjednik Donald Trump na novinarsko pitanje "Pobijedite li, izgubite ili se povučete s izbora, hoćete li se danas ovdje obvezati na miran prijenos vlasti nakon izbora?". Trump je zatim dodao  da će se "vlast nastaviti".

Te nejasne izjave Donalda Trumpa dane su u napetu ozračju samo šest tjedana prije izbora.

Republikanac Trump zaostaje u anketama za demokratskim kandidatom Joeom Bidenom, koji je odmah reagirao na Trumpovu izjavu podsjetivši da je aktualni stanar Bijele kuće sličnu prijetnju izrekao i prije izbora 2016. na kojima je pobijedio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Republikanski senator Mitt Romney, koji se redovito suprotstavlja predsjedniku, također je reagirao.

- Miran prijenos vlasti temelj je naše demokracije: bez toga bili bismo Bjelorusija. Svaka naznaka nekog predsjednika da bi mogao izostaviti tu obvezu zajamčenu ustavom, nezamisliva je i neprihvatljiva, napisao je Romney na Twitteru.