Vrhunska junad završava u izvozu, a mi jedemo uvozno meso

U Hrvatskoj se, za razliku od Europe, na tržištu prodaje dosta živih goveda. Uzgajivačima je zato važan sustav klasifikacije goveđih trupova koji omogućuje uvid u uspješnost uzgoja te cijenu koju mogu postići. Sani Lukić bio je na testiranju kakvoće mesne pasmine iz pašnjačkoga sustava krava - tele nedaleko od Krašića.

Višegodišnji trud, selekcija, izbor genetike, način ishrane, briga od teljenja do uzgoja. Sve se to na kraju ocjenjuje na liniji klanja i određuje i plaću za trud uzgajivača.

Stručnjaci Agronomskog fakulteta sve to provjeravali su na mesnoj pasmini salers.

- Jako afirmativna mesna pasmina koja ima i jako dobre dnevne priraste  i dobar randman mesa, a isto tako ima i dobru kakvoću mesa. Što se tiče samog mesa odnosno evo i mesnih goveda, zapravo njihova prava vrijednost dolazi tek u trupu odnosno na tanjuru direktno kod potrošača, ističe prof.dr.sc. Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Uzgajivači su iscrpnim ocjenjivanjem od brojčanog do onog organoleptičkog, mogli saznati koliko se trud isplatio.

- Pet godina su trajale pripreme za ovaj događaj. Osobito intenzivno posljednje dvije godine. Dakle ono što smo mi očekivali na koncu se i dokazalo to na liniji klanja, tamo gdje je to najbitnije, ističe predsjednik udruge Salers Croatia Mirko Devčić.

- Budući da je trend i Europi i u svijetu, a i naše je usmjerenje prema organskom ekološkom uzgoju, držimo da je tu prava prilika da iskoristimo ovu pasminu za uzgoj na pašnjacima, kaže pročelnik Odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije mr. sc. Josip Kraljiković

Cilj je udruge povezati, uz međusobno povjerenje, proizvođače, prerađivače i trgovce.

- Stvarno vrhunski randman, to se teško dobiva, negdje randman je bio 64%, meso je lijepe kvalitete, lijepe boje tako da stvarno se ne može prigovoriti, a što se tiče kvalitete, u Hrvatskoj mi imamo dosta kvalitetne junadi tako da to nije preveliki problem i uvijek se nađe prostora za nešto novo, pogotovo s pašnjaka i ako se zna da je to domaće, kaže vlasnik mesne industrije iz Krašića Milivoj Medven.

Cilj je iskoristiti potencijale mesnih pasmina u Hrvatskoj i potaknuti da lanci opskrbe budu što kraći jer sada najveći dio naše junadi završava u izvozu, dok na domaćem tržištu imamo i previše uvoznog mesa.