V4 protiv novog prijedloga Bruxellesa o migracijama i azilu

Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka kritizirale su u četvrtak nove prijedloge Bruxellesa o reformi europskih pravila o upravljanju migracijama i azilu o kojima će europski čelnici razgovarati na summitu idući tjedan.

- Bruxelles: Trijaža migranata i ukidanje kvota

Nakon sastanka u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, na kojem su bili i mađarski premijer Viktor Orban te poljski premijer Mateusz Morawiecki, češki premijer Andrej Babiš izjavio je da plan nije prihvatljiv zemljama Višegradske skupine, koja uključuje i Slovačku.

Slovački premijer Igor Matovič nije bio na sastanku, a predstavljao ga je poljski kolega, u svojstvu predsjedavajućeg V4.

- Moramo zaustaviti migraciju, i kvote i relociranje. Ta pravila nama nisu prihvatljiva, rekao je Babiš na konferenciji za novinare.

- Strategija bi se trebala sastojati u tome da bi ti ljudi zaista trebali ostati živjeti u svojim domovinama, i moramo učiniti maksimum da se to i ostvari te moramo o tome zaista razgovarati.

Plan, iza kojeg stoji Njemačka, koja je 2015. na vrhuncu europske migrantske krize primila milijun izbjeglica, zakonski bi obvezao sve države članice da prime svoj dio izbjeglica, a zauzvrat bi dobile novac iz europskog proračuna.

Njime se žele i ubrzati repatrijacije ilegalnih migranata, uključujući uskraćivanje viza građanima onih država koje odbiju primiti natrag svoje državljane. Poziva se isto tako i na pružanje potpore trećim državama u suzbijanju ilegalnih migracija prije nego što migranti stignu u Europu.

Orban je također kritizirao prijedloge Europske komisije koji uključuju ukidanje pravila po kojem je za obradu zahtjeva za azil odgovorna prva zemlja ulaska u EU, što je uzrokovalo preveliko opterećenje za mediteranske zemlje. Umjesto toga izbjeglice bi se relociralo po Uniji prema načelu obvezne solidarnosti.

- Proboj će nastupiti kada bude prihvaćen mađarski prijedlog da nitko ne može ući na teritorij Europske unije dok neka država članica ne riješi njihov zahtjev za azil, rekao je Orban.