Zainteresiranih ulagača u Hrvatsku ima i za vrijeme pandemije

Stranci su u Hrvatsku do sada uložili gotovo 32 milijarde eura. Lani su investicije dosegnule 1,24 milijardi eura, što je gotovo 20 posto više nego godinu prije. Teško ćemo tijekom pandemije dosegnuti prošlogodišnje brojeve, no zainteresiranih ulagača - ima.

Poljski investicijski fond koji raspolaže s milijardama eura i koji je uložio u stotinjak tvrtki, od Hrvatske ne odustaje. Studenac, Pan Pek i Intersport njihove su akvizicije i odlično posluju.

- Studenac je u međuvremenu preuzeo još dva trgovačka lanca u Istri i Zadru. Uz maloprodaju  primjećujemo i zanimljive tvrtke iz IT i tehnološkog sektora, ističe partner za Adria regiju Michal Kedzia.

Konkretne ulagačke planove ne otkrivaju, no kao moguća akvizicija na meti im je tvornica sladoleda Ledo.

- Nemam kristalnu kuglu, ali iduće godine sve je moguće. Velike investicije u pandemiji ne treba očekivati, no važno je da nas investitori ne zaobilaze, dodaje Kedzia.

- Rizični fondovi ulažu u etablirane kompanije, ne nužno u startupove, oni prepoznaju kompanije koje imaju potencijal za daljnji rast. Radi se o ulaganjima od barem 10 milijuna dolara, ističe izvršna direktorica AMCham-a Andrea Doko Jelušić.

Informatički je sektor strancima itekako zanimljiv što potvrđuje i švicarsko ulaganje u zagrebački centar za razvoj softvera.

- Greenfield investicija od nule, izabran je Zagreb između šest gradova, mi smo zadovoljni. Planiramo širenje i nova zapošljavanja, ističe Bojan Poljičak, direktor tvrtke Adcubum Zagreb.

I Europska banka za obnovu i razvoj nastavlja podupirati  investicije, posebice u IT sektor i zelena ulaganja.

- Nama je cilj do 2025. da ukupan iznos u zelene investicije,  dali je to zelena energija, dali je to povećanje efikasnosti marketa kao što je Konzum ili Studenac, bude do 50 posto, predstavnik EBRD-a za središnju i jugoistočnu Europu Miljan Ždrale.

Duhanski div BAT jedan je od nezadovoljnijih ulagača. Zbog visokih trošarina žele obustaviti proizvodnju u Kanfanaru. Vlada pregovara s upravom dok radnici strepe za radna mjesta.

- Upitno je poslovanje s aspekta trošarina, na obične i grijane cigarete te dolazi do poremećaja na tržištu i preuzimanju tržišta. BAT-u i smanjuje se vrijednost financija.

Profit je, znamo, ulagačima najvažniji. Ne postigne li BAT dogovor s Vladom, upitno ostaje oko dvije tisuće radnih mjesta u proizvodnji duhana.