Loza tik do mora

Pjeskovito tlo i loza okružena morem - prizori su kakve smo naviknuli gledati u Dalmaciji. No, takvom se raritetnom pozicijom može pohvaliti i najjužniji vinograd u Istri - Punta Greca nedaleko od Ližnjana. Na toj se privlačnoj lokaciji bere merlot. 

Loza tik do mora. Mjesto gdje su se prema predaji iskrcali Grci, pa je zato i nazvano Punta Greca, vinograd je s najljepšim pogledom. Poseban položaj zahtijeva i drukčiji pristup.

Vinograd je s tri strane okružen morem. Zbog izloženosti suncu i vjetru loza je niska, do metra visine, i gusto posađena. Njezin je uzgoj zahtjevan.

- Dosta je zahtjevno zato što je na udaru bure, juga, insolacija, posolica je velika, velike temperature, ali zato se dobivaju vrhunski rezultati, naglasio je direktor Agroprodukta Aleksandar Bašić Palković.

I tlo je ovdje specifično. Podsjeća na malo udaljeniji Susak. Sastoji se od crvenice, pijeska i gline. Takva su tla idealna za uzgoj crnih sorti.

- Imaju puno više mikroba, organske tvari. Zadrzavaju vlagu. Hranjivima su bogata, puno su bogatija, kazao je inženjer vinarstva Josip Marektanović.

Na trsu se ostavlja samo kilogram grožđa. To mu daje posebnu kakvoću, a posolica koju nanosi jugo - poseban okus.

- On je lagano slankast. Zapravo slatkoća i slanoća naglašavaju jedno drugo. Nije ni pretjerano slan, ali ima od mora poseban utjecaj  koji se odrazi na mineralnost vina, rekao je enolog Marko Krstačić.

To vino neće olako na tržište. Gotovo će tri godine stajati u barrique bačvama i bocama. Dobit će se tako samo 7 tisuća butelja, no jedinstvenih, baš kao i mjesto na kojem se vino proizvodi.