Sabor izglasao izmjene Zakona o koncesijama

Hrvatski sabor izglasao je po hitnom postupku s 85 glasova za, 13 suzdržanih i 22 protiv izmjene Zakona o koncesijama kojim se on usklađuje s europskom direktivom o koncesijama te otklanjaju manjkavosti na koje je opomenula Europska komisija.

Izmjenama tog zakona mijenja se definicija gospodarskog subjekta, preciziraju se odredbe o sukobu interesa osoba uključenih u postupak davanja koncesije, kao i svih koji mogu utjecati na tijek postupka davanja koncesija. Detaljnije se određuju i način izračuna nove procjene vrijednosti koncesije prilikom izmjena ugovora o koncesiji te se dorađuju odredbe o založnom pravu.

Navedene zakonske izmjene naišle su na žestoke kritike oporbe koja je ustvrdila da se iza usklađenja s europskim preporukama krije liberalizacija sustava koncesija i razvlašćuje Hrvatski sabor da odlučuje o ukidanju dugoročnih koncesija koje nisu u javnom interesu.

Oporbeni amandmani na zakonsko rješenje nisu dobili potporu zastupnika.

Bulj vladajućima: Gdje ćete odlučivati o koncesijama, u klubu?

Saborski klub Mosta usprotivio se Vladinim izmjenama Zakona o koncesijama, a Miro Bulj upitao je vladajuće hoće li o koncesijama odlučivati u 'klubu' poput onoga Dragana Kovačevića.

Protiv zakonskih izmjena 'ustali' su zastupnički klubovi Mosta i Zeleno-lijeve koalicije, kako bi zakon 'popravili' predložili su amandmane, no Vladin predstavnik ih je odbio.

Bulj: Valjda ste i zakon donijeli u 'klubu'

- Razvlašćujete zastupnike, a gdje ćete onda odlučivati o koncesijama, valjda u klubovima šefova javnih tvrtki, poručio je, očito misleći na aktualnu aferu Janaf i informacije da se u 'klubu' šefa te javne tvrtke Dragana Kovačevića okupljalo birano društvo iz svijeta politike, gospodarstva, kulture.

- Valjda ste i ovaj zakon tamo donijeli, u 'klubu' Dragana Kovačevića, tamo ćete odlučivati s Mesićem, Milanovićem, s kime, upitao je Bulj vladajuće.

Klub zeleno-lijeve koalicije predložio je pet amandmana, među kojima i onaj da se strateškim interesom smatra i infrastruktura i upravljanje infrastrukturom za obnovljive izvore energije.

- Ako želimo povećati udio obnovljivih izvora energije, tada nema razloga da to ne napravimo, rekla je Sandra Benčić, čudeći se negativnom odgovoru Vladina predstavnika na taj amandman.

Benčić: Vlada ne razumije ili ne želi zaštititi obnovljive izvore energije

Vlada pokazuje da ne razumije ili da ne želi zaštititi postrojenja za obnovljive izvore energije, tko zna iz kojeg razloga, naime imali smo i afere u tom području, kazala je zastupnica, vjerojatno misleći na aferu Vjetroelektrane. 

- Ako želimo povećati udio obnovljivih izvora energije, tada nema razloga da to sada ne napravimo, istaknula je Benčić.

Vladin predstavnik Zdravko Zrinušić ustrajao da su zakonska rješenja dobra, usklađena s europskom direktivom te odbio oporbene amandmane.

Sabor je prihvatio i nekoliko izvješća, među ostalim polugodišnji izvještaj o izvršenju državnoga proračuna koji pokazuje da je polugodišnji konsolidirani proračunski manjak iznosio 17,9 milijardi kuna ili 4,9 posto BDP-a.

Ukupan prihod proračuna iznosio je 60,4 milijardi kuna, što je na međugodišnjoj razini pad od 7,2 posto, ukupni rashodi bili su 77,1 milijardu kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećanje od 10,1 milijardu kuna ili 15,2 posto.

Na povećanje rashoda najviše je utjecala provedba mjera za očuvanje radnih mjesta, za što je izdvojeno 6,7 milijardi kuna. Za 1,2 milijarde kuna povećani su i rashodi za zaposlene, kao rezultat pune primjene kolektivnih ugovora te drugih propisa kojim se reguliraju plaće u državnim i javnim službama.

Prihvaćeno je i Godišnje izvješće o obrani za 2019 . u kojem se ističe da je ta godina bila godina kontinuiteta, a vojnici, dočasnici i časnici prepoznati su kao najjača pokretačka snaga razvoja Hrvatske vojske.

Sabor je potvrdio i Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlada drugih stranaka inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama u jugoistočnoj Europi.

U drugo saborsko čitanje poslan je zakonski prijedlog da se osnuje Sveučilište obrane i nacionalne sigurnosti koji je izazvao dosta kritika od strane oporbe, a SDP predložio da se povuče iz procedure tvrdeći da je protuustavan i protuzakonit. Najviše zamjerki oporba je imala na izostanak postupka inicijalne akreditacije što propisuje Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

U drugo čitanje poslane su i izmjene Zakona o šumama, te prijedlog zakona o proglašenju Parka prirode Dinara.