Mladi predvođeni Gretom ponovno prosvjeduju zbog klimatskih promjena

Mladi, predvođeni švedskom aktivisticom Gretom Thunberg, prosvjeduju širom svijeta, prvi put tijekom pandemije koronavirusne bolesti, zahtijevajući djelovanje kako bi se zaustavile klimatske promjene i ublažile njihove posljedice.

Požari na američkoj zapadnoj obali, abnormalni toplinski valovi na sibirskom Arktiku i rekordne poplave u Kini, neke su od elementarnih nepogoda koje su pogodile svijet.

Organizatori navode da prosvjedima žele podsjetiti političare širom svijeta da klimatska kriza nije nestala, dok se svijet fokusirao na COVID-19.

Prosvjedi su planirani u više od 3.100 mjesta, a prvo su započeli u Australiji, Japanu i Fijiju, uz ograničenje broja okupljenih.

U Stockholmu su se Greta Thunberg i nekoliko članova njezina pokreta "Petak za budućnost", okupili ispred parlamenta. Greta je objavila na Twitteru da će se prosvjednici za klimu "vratiti idućeg tjedna, idućeg mjeseca i iduće godine. Koliko god je potrebno".

Mitzi Jonelle Tan, dvadesetdvogodišnja filipinska aktivistica Gretina pokreta, kazala je da njezina vlada ne uspijeva zaštititi ljude od klimatskih promjena i pandemije.

- S pandemijom koronavirusne bolesti morali smo uvidjeti koliko su neproporcionalni učinci svake krize, kazala je.

Tisuće australskih studenata sudjelovale su u 500 manjih okupljanja te u virtualnom prosvjedu, zahtijevajući ulaganje u obnovljive izvore energije, uz protivljenje financiranja plinskih projekata.

Prosvjedi se održavaju ovaj petak, godinu dana nakon što je u dva velika globalna prosvjeda za klimu sudjelovalo više od šest milijuna ljudi.

Fokus ovotjednih prosvjeda je na solidarnosti s "najpogođenijim ljudima i pokrajinama" - zajednicama koje malo pridonose emisiji stakleničkih plinova, ali su prvi na udaru poplava, povećanih razina mora ili invazije skakavaca.