U Domu umirovljenika u Delnicama jučer i danas 60 zaraženih korisnika

U Primorsko-goranskoj županiji potvrđena je zaraza koronavirusom kod 45 osoba, a preminule su dvije zaražene osobe, doznaje se iz županijskog Stožera civilne zaštite, koji je također izvijestio da je jučer i danas u domu umirovljenika u Delnicama ukupno zaraženo 60 korisnika.

U posljednja 24 sata zaražene 223 osobe, pet ih je umrlo

Preminule osobe nisu povezane s domom u Delnicama, u kojem je od jučer potvrđena zaraza kod još 31 osobe.

Ostale novozaražene osobe u županiji kontakti su ranije zaraženih.Ukupno je, jučer i danas, potvrđena zaraza koronavirusom kod 60 osoba iz doma u Delnicama, a petero korisnika preventivno je smješteno u riječku bolnicu.

Osim iz Doma, pozitivno je još 14 osoba s područja Primorsko-goranske županije, a svi oni bili su u kontaktu s već zaraženim osobama.

Kako je danas medije izvijestio ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Vladimir Mićović, u ovoj lošoj vijesti o prodoru virusa u delnički dom za starije osobe, dobra je da je klinička slika većine zaraženih stabilna, odnosno da su bez ozbiljnijih simptoma.

- Do sada su testirana 93 korisnika i djelatnika i kod 60 je nalaz na koronavirus pozitivan. Epidemiolozi s posebnom pažnjom vode ovaj slučaj, kako bi se virus ne bi proširio izvan doma, rekao je Mićović.

Provedena je dezinfekcija doma i trijaže, što znači da su odvojeni nezaraženi od oboljelih korisnika doma.

Prema riječima glavnog epidemiologa Dobrice Rončevića, u koordinaciji KBC-a Rijeka, Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu, svima zaraženima u domu osigurana je 24 satna liječnička skrb - uvedeno je dežurstvo dvojice liječnika Doma zdravlja.

- Ako se bilo kome od štićenika stanje pogorša, bit će hitno prebačeni u KBC. Većina je za sada blage kliničke slike, a ima i asimptomatskih slučajeva, rekao je Rončević.

- Računamo s tim da će se iz tog izvora, zahvaljujući izolaciji zaraženih osoba i zahvaljujući odvajanju djelatnika u skrbi za one koji nisu zaraženi i one koji jesu postići to da se bolest izvan doma dalje ne proširi, rekao je epidemiolog Rončević.

- Pet osoba je hospitalizirano, oni su zasad dobro i na Klinici su za infektivne bolesti. Čak se u jednom trenutku razmišljalo da se neke od njih eventualno vrati, ali neka zasad budu pod skrbi, dodao je ravnatelj NZZJZ-a Primorsko-goranske županije Mićović.