Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv Plenkovića i Tolušića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji su prijavljeni da su pojedine dužnosnike imenovali na temelju pripadnosti HDZ-u te doniranja stranci.

Povjerenstvo, istaknuto je, nema zakonske ovlasti odlučivati o političkom kadroviranju.

- Nema nekakvog privatnog interesa koji bi se istaknuo u predmetu, a koji bi se ticao Andreja Plenkovića i Tomislava Tolušića, vezano za ove tri osobe. S obzirom na navedeno, Povjerenstvo je jednoglasno utvrdilo da se postupak u ovom predmetu neće pokrenuti, rekla je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

- Postoji činjenica doniranja novca političkoj stranci, možda i pripadnosti toj istoj političkoj stranci, međutim, za sada, i iz sudske prakse Ppravnog i Visokog upravog suda, povjerenstvo nema legitimeta i nadležnosti da u takvim predmetima utvrđuje eventualne povrede, ili da utvrđuje je li se radilo o stručnom zapošljavanju ili čistom političkom kadroviranju, kaže Davorin Ivanjek, zamjenik predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.