Rijeka Boat Show - "Grad je luka, luka je grad"

Na Gatu Karoline Riječke otvoren je tradicionalni Rijeka Boat Show koji traje do nedjelje. Pod sloganom "Grad je luka, luka je grad" brojni izlagači prezentirat će nove trendove u svjetskoj i domaćoj nautičkoj proizvodnji te djelatnost male brodogradnje.

Ivan Črnjarić, direktor Rijeka  Boat Showa, kazao je da se ondje nalazi mnogo izlagača "od male hrvatske brodogradnje, razne popratne opreme, elektronike izuzetno sofisticirane, fun boardova do uvoznika plovila renomiranih tvrtki najjačih u Hrvatskoj".

U istom terminu održat će se i jedna od najpoznatijih jadranskih regata - 21. riječka Fiumanka.

Odmah na ulazu u sajam - poslastica za ljubitelje zabave na moru. Električna daska za surfanje nevjerojatnih karakteristika.

- To je daska sa najvećim ubrzanjem trenutno na tržištu, postiže 30 nautičkih milja u 4 sekunde šta je stvarno ogromna brzina. Može se staviti lagana vožnja, normalna, sportska i agresivna za ekstremiste, kazao je izlagač Luka Barbalić.

Za to zadovoljstvo izdvojiti treba oko 30 tisuća eura, otprilike jednako kao i za ovu brodicu - hrvatsku premijeru na ovogodišnjem sajmu.

-To je baš brod za dnevni ribolov, nema krevet ali ima ogroman kokpit veliki u odnosu na veće brodove od 7-8 metara, radni je, to mu je glavna karakteristika. Mislim da za toga u Hrvatskoj uvijek ima kupaca, dodao je izlagač Ivo Hajdić.

Baš kao i za ovaj najprodavaniji model brodograđevne tvrtke iz Zagreba.

-Pet metara, kabinica, ono što naši ljudi vole, brz, okretan, čvrst je.
Dosta se dogovorilo na sajmu u Zagrebu prije epidemije tako da smo uspjeli izgurat sezonu, ali sama naša sezona, 5-7 mjesec, je apsolutno pogođen bio koronom, naglasio je izlagač Goran Popara.

Sajmovi pomažu brodograđevnoj industriji koju je epidemija poprilično pogodila. Ovaj riječki naglasak je, kao i uvijek, stavio na malu hrvatsku brodogradnju.

- Taj položaj geografski Rijeke daje osnovni argument zašto ovdje može biti sajam nautike vrlo snažan, uostalom u povijesti od 1983. se sajam nautike u Rijeci održavao i svojevremeno je bio prvi i najveći u bivšoj državi, naglasio je Črnjarić.

Duga tradicija motiv je da sajam ide dalje, svake godine veći i jači. Već ove godine, unatoč pandemiji, izlagača je 40 posto više nego lani.