Idući tjedan oporbena odluka o povjerenstvu, Hrebak podupire

Nikola Grmoja (MOST) izjavio je novinarima da oporbi nije bilo teško dogovoriti odluku o osnivanju istražnog povjerenstva za Janaf. Idući tjedan oporba će to obznaniti.

Plenković: "Eksperti" se čude da Vlada, DORH, USKOK i policija postupaju po zakonu 
Bačić i Jakšić u Dnevniku: Istrage pod istragom 
Oporba: Povjerenstvo će istraživati utjecaj vlasti na rad institucija 

Istaknuo je kako je uvjeren da će HDZ poduprijeti osnivanje tog povjerenstva te da ne vidi način kako bi to mogli opstruirati.

- Siguran sam da će premijer s radošću odgovarati na pitanja pred povjerenstvom. Što se tiče ostalih, a ne znam na koga misli, možda na predsjednika države, mi ćemo svakako ispitati i njega. Nitko neće biti pošteđen. Svi će morati odgovoriti na pitanje na koji način je izvršna vlast proteklih godina utjecala na neovisne institucije, kazao je Grmoja.

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i HDZ-ov koalicijski partner, potvrdio je da će poduprijeti oporbeni prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva u vezi s aferom Janaf.  

- Vladajuća većina i Vlada nemaju apsolutno ništa sakriti. Javnost ima pravo sve znati. Pričekat ćemo da stigne oporbeni prijedlog. Mi ćemo podržati osnivanje povjerenstva. Jedino na čemu ćemo inzistirati je da se držimo slova zakona. Treba biti jako oprezan oko dijela gdje zakonodavna vlast zadire u neovisnost institucija. Taj dio treba paziti, rekao je Hrebak.  

Hrebak daje punu potporu neovisnosti institucijama i smatra da su dobro odradile posao jer su mjere probijene tek na kraju i jer, možda, da se uhićivalo nekoga na Martinje, pitanje bi li se našlo milijun eura u gepeku. Odlazak ministara u klub Dragana Kovačevića za vrijeme lockdowna, Hrebak je ocijenio neprimjerenim i lošom porukom.

Milan Vrkljan (Domovinski pokret) kazao je da je saborsko povjerenstvo tu kako bi pokušalo odgonetnuti sve dubioze koje opterećuju hrvatsku političku scenu, odnosno da se vidi je li izvršna vlast i politika utječu na institucije koje se bave istragom.