Za opstanak u krizi moramo imati 70% domaće proizvodnje hrane

- Kako je počela koronakriza sve države članice EU-a, pa tako i Hrvatska, pozivale su svoje proizvođače hrane da ubrzaju cikluse i da proizvedu što više jer je bilo upitno koja će se hrana moći uvesti. Kompletni klub mediteranskih zemlja imale su znatno smanjeni turizam te se povećanom proizvodnjom, pogotovo povrtlarske kulture pojavili su se viškovi na tržištu. Sada se bore s viškom pa se puštaju proizvodi van svojih granica. S obzirom na to da Hrvatska ima najmanju zaštitu domaće proizvodnje onda su se takvi viškovi pojavili i  kod nas, rekao je Mladen Jakopović, predsjednik iz Hrvatske poljoprivredne Komore, ali i novi potpredsjednik krovnog udruženja poljoprivrednika Europske unije.

Premda bi domaća proizvodnja hrane morala biti strateška grana, što je pokazala i korona kriza, poljoprivredna proizvodnja se smanjuje, a uvoz se značajno povećao, vrlo često i zbog dampinških cijena.

● Vrhunska junad završava u izvozu, a mi jedemo uvozno meso

- Ako nemate hrane, stanovništvo ne može preživjeti. Mi u poljoprivrednoj komori smatramo da se barem 70% svaka zemlja samodostatna u proizvodnji hrane kako bi opstala u krizi, bilo kakve vrste. Na koji način? Na način na koji smo mi u Hrvatskoj jako dobro krenuli, a to je zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi. On se u svojem segmentu plaćanja pokazao jako učinkovit, a nije se dobro pokazao u rezimiranju proizvođačke cijene, smatra Jakopović.

Govorio je i kako pomoći da se ne primjenjuju dampinške cijene da se zaštiti domaća proizvodnja i da se uvede red na tržištu.

- Prvo je rad na edukaciji stanovništva na koji način njihovo kupovanje domaćih proizvoda koristi ukupnom hrvatskom gospodarstvu. Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi dobrim smo dijelom dignuli na razinu EU-a. Zemlje među sobom razmjenjuju koje su to proizvođačke cijene i radi se da se ne može dogoditi da ako je npr. u Hrvatskoj cijena proizvodnje mlijeka 2,2-2,3 kune pol litri da vi dobijete mlijeko iz Poljske s dostavom u Zagreb po 1,5 kuna po litri. To je nemoguće, rekao je Jakopović.

Kako je budućnost domaće proizvodnje hrane i kako promijeniti negativne trendove naglašene i korona krizom, pogledajte u razgovoru s Mladenom Jakopovićem.