Petrinjski Dani sjećanja 1991.-2020.

U sklopu petrinjskih Dana sjećanja 1991. - 2020. danas je obilježeno 30 godinea od oružanog napada pripadnika Srpske demokratske stranke (SDS) na Policijsku postaju u Petrinji, što je i prvi napad velikosrpskih agresora na ustavno-pravni poredak suverene Republike Hrvatske.

U noći s 27. na 28. rujna 1990. radikalni pripadnici SDS-a, koji je osnovao psihijatar Jovan Rašković u veljači te godine, najprije su u susjednoj Mošćenici napali tri policijska vozila. Nakon toga su pozvali sunarodnjake da se okupe ispred petrinjske Policijske postaje tražeći da nasilno uđu i preuzmu postaju. S dvadesetak autobusa dovezeno je nekoliko stotina naoružanih srpskih aktivista, koji su pucnjavom pokušali uplašiti hrvatske policajce, koji su branili petrinjsku postaju.

Pobunjeni su Srbi uspjeli provaliti u jedno policijsko skladište gdje su oteli dio naoružanja, ali policijsku postaju niti nakon višesatne opsade nisu uspjeli zauzeti.

Tom je prilikom napadnuta i pristigla ekipa Hrvatske televizije, novinar i snimatelj su pretučeni, oprema im je oteta, a automobil onesposobljen.

Intervencijom pripadnika Specijalne policije iz Lučkog pobunjenici su rastjerani, a organizatori oružanog napada na hrvatsku policiju privedeni.

U sjećanje na taj događaj te 14 petrinjskih policajaca poginulih u Domovinskom ratu uz spomen-obilježje na zgradi Policijske postaje zapaljene su svijeće članova obitelji poginulih policajaca, MUP-a, Policijske postaje Petrinja, Grada Petrinje te brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političkih stranaka.

Obraćajući se nazočnima petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović rekao je kako su hrvatski policajci bili prvi u obrani Hrvatske kao tada jedina organizirana oružana snaga. Istaknuo je da se uz aktivne policajce ne smiju zaboraviti ni pričuvni policajci.

Zajedničku molitvu na svečanosti je predvodio policijski duhovnik don Ivo Borić, koji je nakon toga u petrinjskoj župnoj crkvi sv. Lovre služio i svetu misu. U paviljonu Strossmayerova šetališta postavljena je izložba ratne fotografije, a u Taborištu je održan i prijam za umirovljene i aktivne policajce.