U Osječko-baranjskoj županiji počinje procjena geotermalnih potencijala

U Osječko-baranjskoj županiji počinje projekt istraživanja potencijala geotermalnih izvora, a danas je s izvođačima radova potpisan Ugovor o izradi projektne dokumentacije geotermalnog potencijala, rekao je župan Ivan Anušić.

Za to će biti utrošeno 3,2 milijuna kuna, izvijestio je Anušić nakon potpisivanju ugovora.

Iz EU-a dolazi malo više od 2,7 milijuna nepovratnih kuna, a Županija će izdvojiti oko 480 tisuća kuna. Za izvođače radova izabrana je zajednica ponuditelja. Riječ je o zagrebačkoj tvrtkama Geo Da Consulting, Crodux derivati dva i Energetskom institutu "Hrvoje Požar", čija je ukupna ponuda na natječaju iznosila malo više od 1,8 milijuna kuna.

- Oni će tijekom sedam mjeseci izvršiti istraživanja, nakon čega ćemo imati konkretne podatke te odlučiti na koji način nastaviti projekt, rekao je Anušić.

Dodao je kako su geotermalni potencijali na području Osječko-baranjske županije veliki i treba ih iskoristiti u proizvodnji hrane, plastenicima, staklenicima te u proizvodnji čiste zelene energije, električne energije i turističkim potencijalima.

Željka Sladović iz Geo Da Consultinga istaknula je da Osječko-baranjska županija obiluje geotermalnim izvorima.

Projekt će se provoditi u dvije faze; prva, tijekom koje će se  će procjenjivati potencijal cijele županije i identificirati mikrolokacije, trajat će tri mjeseca. One su podloga za daljnja istraživanja i odabir najperspektivnijih lokacija za eksploataciju geotermalnih voda. Riječ je o najmanje pet lokacija, ali za tri mjeseca ćemo predstaviti prvi dio studije pa ćemo znati i više detalja, rekla je Sladović.