Genijalci iz Runovića i njihov bicikl koji priča

Prije dvije godine, baš u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Mario Ljubičić predstavio  je svoju inovaciju - električni automobil M-mobile koji se sam puni. Ekipa iz Runovića otišla je dalje. Kreirali su GUIDE b, električni bicikl turistički vodič. Otvorili su i Razvojni centar.

- GUIDE b - djelo runovićkih umova


Bicikl se prilagođava korisniku, daje savjete o tome što posjetiti, gdje dobro jesti. Na 50 jezika. Prima pozive umjesto mobitela, opisuje prirodne zanimljivosti, a na njemu se može birati i glazba. Priča ima i svoj nastavak.

Nakon što je na sajmovima inovacija ekipa iz Runovića pokupila mnoge nagrade, pronašli su investitore i krenuli u serijsku proizvodnju. Na tržištu za taj bicikl ima puno interesa. Zasad imaju četvero zaposlenih pa planiraju zaposliti još ljudi. Traže radnike, a posvetit će se i daljnjim inovacijama. Kompletna proizvodnja ostaje u Imotskom.

Bicikl vodič, koj su osmislili Mario i njegov rođak Ivan Ljubičić predstavlja korisniku lokacije kroz koje prolazi, bira najpovoljniju stazu koja najviše odgovara željama i fizičkoj spremnosti korisnika, ali i vremenskoj prognozi. Baterija bicikla može se izvaditi i napuniti kod kuće, a s jednim punjenjem može prijeći 100 km.

- Potpuno sam sam. Moj put je bio i težak i lagan, ali ja uživam u tome. Treba biti poduzetnik, a ne se oslanjati na poticajte. Dosta je kukanja, treba biti hrabar i uporan, ne bojati se. Želim da se ovaj kraj razvije i da mladi ne odlaze, poručuje Mario Ljubičić koji je i sa svojim električnim automobilom osvojio zlatnu medalju na svim sajmovima na kojima se pojavio.