Raste u Nedelišću, kušaju je samo najhrabriji

Preložnjaci iz Nedelišća uzgajaju čili papričice. Među raznim sortama beru i one najljuće. Samo je liznete i osjećaj vam je kao da vam se pakao otvorio u ustima. Kušaju je samo najhrabriji, a ima privlačno ime - Carolina Reaper. Riječ je o najljućoj papričici na svijetu. 

Iako prije desetak godina o uzgoju nisu nešto pretjerano znali, obitelj Pleložnjak iz Nedelišća danas je među prepoznatljivijim uzgajivačima čili papričica u Hrvatskoj. Njihovo poljoprivredno gospodarstvo poznato je po nadimku gazde Kristijana - Kristoš. Kad je Kristijan odrastao nije ni slutio da će on i obitelj na svome imanju uzgajati ljute papričice. Kao i sve velike ideje i ova je nastala slučajno.

- Jedan kolega je vodio lokal, a drugi je donesel da nas bude iznenadil suhi habanero. Mi smo to polako rezali, bojali se, kao da je to atomska bomba, priča Christian Preložnjak - Kristoš. Papričica se našem junaku svidjela. No ideja bi vjerojatno i ostala samo na tome da nije predstavljena njegovoj boljoj polovici Sanji.

Naručivali su sjeme i tegle preko interneta i tako je krenulo. Sjeme po sjeme, plastenik po plastenik i danas, nakon sedam godina - ponosno pokazuju 17 sorti papričica. Ljutina paprika mjeri se Skovilovom skalom (dobila je ime prema osnivaču Vilburnu Skovilu), a zavisi od količine kapsaicina u njenoj kori. Što je količina ove tvari u paprici viša, to je i namirnica ljuća te ju je teže konzumirati.

- Ovo je Bishop's Crown - biskupova kapica zvončić, ima 1000 skovila i spada u red slabijih papričica. Jalapeno je najpoznatija papričica, meksičkog podrijetla. Carolina Reaper slovi kao najljuća na svijetu - jačine i 2,5 milijuna skovila. Specifična je s repićem. Nježniji spol je lakše podnosi? Da, žene se teže odluče na kušanje, ali kad kušaju lakše to izdrže, valjda smo navikle na bol, pokazuje Saša Preložnjak.

Uspijevaju tu bijeli, narančasti Habanero, ali gazda Kristuš nekako je najponosniji na Charapitu. Posijali su je prvi put i imaju prinos 700 do 800 grama po grmu, cijena joj je 500 kn po kilogramu. Od umaka do zimnica, svoje proizvode nude na raznim festivalima i sajmovima, no zbog aktualnih ograničenja spašavaju ih društvene mreze.

Ako epidemioloska situacija dozvoli priredit će obitelj na svome imanju i festival posvećen upravo oštroj i najljućoj papričici - Carolini Reaper.