Obilna kiša u Hrvatskoj, što dalje možemo očekivati?

U Hrvatskoj je u većini zemlje tijekom noći na ponedjeljak padala obilna kiša. Tijekom jutra obilne su oborine na Jadranu i na području uz Jadran.

Znatno je i zahladnjelo.

Tomislava Hojsak u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" u ponedjeljak ujutro govorila je o aktualnoj situaciji s vremenom i onome što možemo očekivati.

Pogledajte kompletnu vremensku prognozu ovdje.

Na istarskim poluotokom noćas je djelovala ciklona sa središtem točno iznad Istre te su slijedom toga zabilježeni jaki vjetrovi promjenjivog smjera s olujnim udarima koji nisu počinili veliku materijalnu štetu, izvijestio je u ponedjeljak istarski meteo portal IstraMet.

Najveći udari vjetra zabilježeni su na području Labina gdje je puhalo jugo i dostizao brzinu od 97 km na sat, dok je na Buzeštini istovremeno puhala bura, u Umagu tramontana, a na pulskom području jugozapadnjak i zapadnjak.

- Umjesto na otvorenom moru, središte ciklone nalazilo se iznad kopnenog dijela poluotoka, stoga je kiše bilo daleko manje od očekivanja, a prosječno je palo tek desetak mm, dok je većina izračuna upućivala na 50 i više milimetara, naveli su iz IstraMeta. Upravo iz tog razloga prema podacima pulske Lučke kapetanije nije bilo nikakvih dojava s mora gdje je situacija bila pod kontrolom.

U Rovinju zabilježena materijalna šteta

Ciklona se u drugom dijelu noći postupno premještala sjevernije prema Tršćanskom zaljevu pa je samim time zapuhao sjeverozapadni i zapadni vjetar koji uzrokuje velike valove sa zapada i izraženu plimu, naročito u Rovinju gdje je zabilježena materijalna šteta. Naime, visoki valovi potaknuti zapadnjakom zapljusnuli rovinjsku rivu i "porušili" parkirane motocikle i skutere.

Prema prognozama IstraMeta u nastavku dana očekuje se promjenjivo i vjetrovito vrijeme koji će se poslijepodne postupno smiriti što je uvod u dva dana u kojima će u Istri vladati povoljnije vremenske prilike.