Plenković u Varivodama: Ovaj je zločin uvreda za suvremenu Hrvatsku

U Varivodama je održan komemorativni skup za devetero mještana srpske nacionalnosti ubijenih na današnji dan prije 25 godina. Na komemoraciji su bili premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, i izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić.

Nakon operacije Oluja kojom je oslobođen velik dio Hrvatske, ovdje u Varivodama počinjen je težak zločin protiv nevinih i nemoćnih ljudi. U tom je zločinu okrutno pobijeno devet Varivođana, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

- Duboko žalim zbog toga i izražavam sućut za članove vaše obitelji. Ovaj je zločin uvreda za suvremenu Hrvatsku jer vrijeđa ljudsko dostojanstvo, on je gaženje onih ideala za koji su se borila ogromna većina branitelja među kojima su bili i Srbi, koji su časno branili Hrvatsku. Zločin koji se ovdje dogodio u suštoj je suprotnosti s proglasom dr. Franje Tuđmana koji je pozvao sugrađane srpske nacionalnosti da ostanu u svojim domovima.

Počinitelji ovih zločina i Hrvatskoj su nanijeli štetu. Zbog takvih koji se nisu imali hrabrosti predati hrvatskim pravosudnim tijelima, hrvatski su generali u Haagu morali braniti čast hrvatske vojske sve do oslobađajuće presude.

- Zločin u Varivodama nije bio jedini takav. Ubijeni su u Gošićima, u Gruborima. Svi ti zločini počinjeni nakon operacije Oluja nikako se ne mogu opravdati, rekao je premijer. Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo.

Ovo je bio čin pojedinaca koji su iz čistog koristoljublja išli u pljačkaške pohode na području na kojem još nije bila uspostavljena civilna vlast, to nikada nije bila politika hrvatske države i vojnog vrha, a posebno ne predsjednika Tuđmana, dodao je premijer.

- Nakon presude Vrhovnoga suda iz 2012. Općinski sud naložio je isplatu odštete, no unatoč tome naša tijela trebaju otkriti odgovorne. Hrvatska je u ratu koji nije htjela, imala velik broj žrtava. U Vukovaru i Škabrnji su počinjeni najveći zločini poslije Drugog svjetskog rata. Još uvijek tragamo za 1869 nestalih i smrtno stradalih, tu očekujemo suradnju i daljnju razmjenu infomacija sa Srbijom i drugim državama u susjedstvu.

Poštovani pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj, danas vam, ističe premijer, želim poslati poruku pomirbe kao i nade u izgradnju zajedničke budućnosti svih hrvatskih građana, neovisno o njihovom podrijetlu.

- To ne znači zaboraviti što se događalo u ratu prije 25 godina, nego izvući iz toga pouke i pružiti jedni drugima ruku mira. To za Hrvate znači smoći snage i priznati da su u Domovinskom ratu, premda obrambenom, počinjeni i zločini nad srpskim civilima koji se nisu smjeli dogoditi, koji nemaju opravdanja i zaslužuju osudu i procesuiranje. Hrvatska se branila od agresije, ne od nedužnih civila.

- To za Srbe u Hrvatskoj znači smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija Miloševićeva režima i JNA. I da se ne može opravdati oružana pobuna protiv legalno izabrane vlasti i demokratske volje hrvatskog naroda za vlastitom državom i da zaslužuje osudu, rekao je.

Svi trebamo imati snage preuzeti svoj dio odgovornosti, dodaje.

Na području općine Kistanje ubijeno je 57 osoba, naveo je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.  

- Svim žrtvama zajedničko je da su ostali u svojim kućama, svojem zavičaju i u svojoj zemlji. Vjerojatno su ostali u uvjerenju da im se ništa neće dogoditi. Bilo im je zajedničko i to da ih nitko nije mogao zaštititi od onih koji su nakon rata nastavljali rat. Oni koji su im dali obećanje, nisu ih zaštitili. Velikoj većini njih zajedničko je i to da njihove ubojice ili nisu tražene ili nisu procesuirane. Ako su bili procesuirani, nisu bili osuđeni.

Ovo govorim zato što javnost nema saznanja o ovim činjenicama koje sam iznio, ističe.

- U meni postoji moralna svijest da su ti zločini počinjeni i prema pripadnicima hrvatskog naroda, prema kojima treba imati isti osjećaj poštovanja.

Kad smo donijeli odluku da napravimo zaokret, učinili smo to zato što imamo svijest da ratovi često započinju otvaranjem grobova i jednako često prethodnih grobova onih koji su stradali u prethodnim ratovima, a završavaju stradanjem žrtava posljednjih ratova.

- Dolazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin, govor predsjednika Vlade u Kninu, geste predsjednika Republike, ministra branitelja Tome Medveda razumijemo kao nacionalno odgovorno i politički hrabro, dodaje Pupovac.

Svi osjećamo da su nam potrebne snažnije i glasnije poruke stvaranja za dobrobit svih, istaknuo je Pupovac.

Milošević: Plenkovićev dolazak jaka gesta

Potpredsjednik Vlade za društvena pitanja i ljudska prava Boris Milošević poručio je da je dolazak premijera Plenkovića na komemoraciju srpskim civilima u Varivodama vrlo jaka, simbolička gesta da i tamošnje žrtve zaslužuju empatiju i poštovanje u društvu.

- Ovo je prvi put nakon 25 godina da na komemoraciju na kojoj se pokazuje poštovanje prema žrtvama koje su nevino stradale u Varivodama dolazi predsjednik Vlade, izjavio je Milošević nakon komemoracije za poginule civile u Varivodama.

Ocijenio je kako je to vrlo jaka i simbolička gesta - da i žrtve u Varivodama zaslužuju empatiju i poštovanje svih u društvu i da se ne razlikuju od žrtava koje su se, nažalost, dogodile diljem Hrvatske.

Milošević je poručio kako je vrijeme da nakon 25 godina napokon "čujemo jedni druge",  jer je posljedica nedijaloga i zataškavanja i to što još uvijek nisu pronađeni odgovorni za zločine u Varivodama. Hrvatska država propustila je postupiti na pravi način kada se zločin dogodio, a s prolaskom vremena sve je teže pronaći dokaze o počiniteljima.

- Ostaje samo nada da će oni koji imaju saznanja o tome prekinuti zavjet šutnje i reći da je ovo što se dogodilo nečasno, sramotno, ničim ne može biti opravdano i ukazati na onoga tko je to napravio, kaže Milošević.

Rekao je da zbog novih komemorativnih praksi ne očekuje nikakav revolucionarni napredak u odnosu između Hrvatske i Srbije, ali očekuje "male korake naprijed", poput razgovora predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića s predstavnicima hrvatske zajednice u kolovozu.

- To su mali koraci koji svakako ohrabruju i nadam se da će se započeti smjer nastaviti, poručio je Milošević.

Komemoraciji u Varivodama nazočio je i specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za suradnju za pronalaženje nestalih s Republikom Hrvatskom Veran Matić. Smatra da su trenuci zajedničkog obilježavanja u Kninu, Gruborima i Varivodama, kao i oni koji slijede, od pomoći u pronalasku nestalih.

- Ja sam obavio nekoliko dobrih razgovora o promjenama koje bi mogli napraviti u potrazi za nestalima, koji su na valu pozitivnih zbivanja u Hrvatskoj. Nadam se da će građani i institucije koji posjeduju informacije surađivati, poručio je Matić.

Direktorica Documente Vesna Teršelić upozorila je kako, unatoč premijerovom dolasku koji je iskorak prema izgradnji povjerenja, i dalje ostaje činjenica da je prošlo 25 godina od zločina u Varivodama, a nije okončan kazneni postupak, niti su sve obitelji koje su tužile Hrvatsku dobile naknadu štete.

- Ostaje pitanje kako ćemo te značajne korake pretočiti kao društvo u lokalnim zajednicama koje su stradale u Domovinskom ratu, kazala je Teršelić.