Plenković odgovorio Milanoviću

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske komentirao je današnje izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

- Vidi se iz aviona da se on stabilizirao, rekao je Plenković.

Naglasio je da se treba vratiti glavnoj temi, a to je neovisnost rada Državnog odvjetništva, USKOK-a, policije, tajnost izvida i beskompromisna borba protiv korupcije.

- To je politika naše Vlade, politika da bilo tko, bez obzira na ime i prezime, bez obzira na stranku, bez obzira na dužnost koju obavlja, ako ima sumnje da se bavio koruptivnim radnjama, za to mora odgovarati, istaknuo je predsjednik Vlade.Plenković je kazao da njegova Vlada to radi na način kako je propisano zakonom.

- Vrlo čvrsto, vrlo odvažno. Radili smo to u prvom mandatu, nastavit ćemo raditi i u drugom mandatu. Mislim da javnost i svi politički akteri polako trebaju shvatiti da nema nedodirljivih. Tu priča što se nas tiče, počinje i završava, poručio je Plenković.

Istaknuo je da će jedini sastanak koji će imati s Milanovićem biti na temu imenovanja veleposlanika.

- Gledajte, to su bespredmetne inicijative. Jedini sastanak koji ćemo imati bit će vezan za imenovanje veleposlanika, rekao je.
Premijer ističe i da ne postoji svađa njega i predsjednika Republike te da je, kako je rekao, bitno pogrešan pokušaj da se to svede na neku svađu.

- Ona ne postoji. Ono što postoji - postoji vrlo jasan i čvrsti stav - stabiliziran, ako želite - Vlade i mene o borbi protiv korupcije o tome da sva tijela, sukladno zakonu, trebaju raditi svoj posao. I postoji  nešto drugo. To je bit. Vrlo jednostavna je situacija, rekao je Plenković.

Plenković je kazao da ratni zločini ne zastarijevaju, a njegova Vlada je intenzivirala rad na procesuiranju ratnih zločina, posebice na zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima.

- Trebaju se provesti odluke sudova o odšteti, a što se tiče odgovornosti, ratni zločini ne zastarijevaju, prema tome, očekujemo daljini nastavak rada odgovarajućih tijela. Intenzivirali smo rad na procesuiranju ratnih zločina što se tiče zločina počinjenih nad Hrvatima, prošlo je puno godina, naravno da je sve teže naći dokaze svjedoke. I policija i specijalizirana državna odvjetništva nastavit će svoj rad, rekao je premijer Plenković.

Dijalog s BiH

Istaknuo je da njegova Vlada želi intenzivirati suradnju i komunikaciju sa Srbijom, prije svega na razmjeni podataka o nestalim osobama. Plenković je dodao da njegova Vlada ima kontinuiran dijalog s predstavnicima Bosne i Hercegovine, te da planira već duže vrijeme susret s Izetbegovićem.

- Mi imamo kontinuirani dijalog s predstavnicima naroda BiH već duže vremena. Mislim da je važno da otvaramo komunikaciju sa svim narodima u BiH. Gospodin Izetbegović je vrlo utjecajan čovjek, osobito kao čelnik SDA, rekao je premijer novinarima u Šibeniku.

- Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnošću, tu mislim prije svega na izborni zakon, istaknuo je Plenković.

Dodao je da aktualni izborni zakon dovodi do "dezavuiranja duha i slova Daytonskog sporazuma", uoči 25. obljetnice tog sporazuma.

Plenković je u Šibeniku odgovarao na novinarska pitanja o predstojećem posjetu Mikea Pompea Hrvatskoj, ustvrdivši da su ključne teme o kojima će u petak u Dubrovniku razgovarati s američkim državnim tajnikom biti 'vizno izuzeće, sporazum o dvostrukom oporezivanju i jugoistok Europe'.

Hrvatska je jedna od samo još četiri članice EU-a kojoj treba viza za SAD. Plenković je istaknuo da je to problem "koji nas jako dugo muči, praktički tri desetljeća", ali je uvjeren da je ispunjen preduvjet od manje od tri posto odbijenih zahtjeva za vizom čime će se taj problem riješiti.

Bit će govora i o ulaganjima, odnosima SAD-a i Europske unije, te "atmosferi u SAD-u uoči predsjedničkih izbora", dodao je premijer.

Šibenik privlačan digitalnim nomadima

Plenković je nakon sastanka u Šibeniku s čelnicima grada i županije - Željkom Burićem i Goranom Paukom, izjavio je kako mu je drago jer su prioritetni projekti u tom gradu u fazi implementacije ili kvalitetne pripreme.

- Posebno mi je drago da smo ovdje uoči Dana grada, veselim se da ćemo sada otići na Trokut, vidjeti novi centar koji će služiti za obrazovanje mladih ljudi koji kroz svoj start-up žele slijediti svoj put poput naših giganata iz Infobipa i Nanobit. Ta investicija od 28 milijuna kuna koju ćemo danas otvoriti pokazuje kako se grad Šibenik i Šibensko-kninska županija pravovremeno svrstava u trendove četvrte industrijske revolucije, digitalizacije, novih tehnologija, rekao je Plenković.

Siguran je, kaže, i da će prema recentno promijenjenom zakonu o strancima, Šibenik i Šibensko-kninska županija biti privlačna onim mladima koje zovemo digitalnim nomadima.