Podaci županijskih stožera

U posljednja 24 sata zabilježeno je 135 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1158. Među njima su 274 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Preminule su tri osobe.

➡️ Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu
➡️ Sve o koronavirusu

Županijski stožeri civilne zaštite objavljuju najnovije podatke:

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, po podacima županijskog Stožera civilne zaštite, osam je novih osoba pozitivnih na koronavirus, među kojima su četiri osobe iz Vinkovaca, dvije iz Gradišta te po jedna iz Ivankova i Borova.

U protekla 24 sata testirano je 160 osoba, pa ih je do sada na području županije ukupno 11.425, osam osoba je hospitalizirano dok se u samoizolaciji nalazi 812 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih, 24 je radnika iz sustava zdravstva dok se u samoizolaciji nalazi 10 zdravstvenih radnika. Iz sustava obrazovanja oboljelo je pet nastavnika i 18 učenika, a u samoizolaciji je 14 nastavnika i 344 učenika.

Od početka pandemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelo je 819 osoba, od kojih je 716 izliječeno, a 17 je umrlo.

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano pet novih osoba pozitivnih na koronavirus, s prebivalištem na području Grada Oroslavje (1), Grada Zlatar (1), Općine Hum na Sutli (1), Općine Mače (1) i Općine Marija Bistrica (1).

U istom razdoblju ozdravilo je 9 osoba, pristiglo je i 74 negativnih nalaza, dok se čekaju rezultati za još 3 uzoraka. Ukupni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 93. U samoizolaciji se nalazi 508 osoba.

Grad Zagreb

Novih 19 slučajeva zaraze zabilježeno je u zadnja 24 sata u Zagrebu zbog čega je mjera samoizolacije određena za 108 osoba, uključujući 46 srednjoškolaca i jednog nastavnika, izvijestio je u utorak zagrebački Stožer civilne zaštite.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u proteklom 24-satnom razdoblju provedeno je 1012 testiranja, a 108 osoba dobilo je mjeru samoizolacije. Od jučer se u Zagrebu oporavila 31 osoba pa je trenutno u Zagrebu 314 aktivnih slučajeva i 1794 aktivnih samoizolacija.

Od 19 novih slučajeva, deset su negativne epidemiološke anamneze, devet su kontakti prethodno oboljelih. Među novozaraženima su dva pozitivna učenika iz dvije srednje škole zbog čega je u samoizolaciji završilo 46 učenika i jedan nastavnik.

Zagrebačka županija

Novih 12 slučajeva zaraze koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Zagrebačka županija, gdje je u Domu za starije i nemoćne u Rugvici zaraza potvrđena za osam štićenika i jednom djelatniku.

Županijski Zavod za javno zdravstvo izvijestio je kako je u Općini Rugvica zaraženo deset osoba, a dvije u Velikoj Gorici, dok je izliječeno 19 osoba. Među novozaraženima troje su kontakti ranije oboljelih. Samoizolacija je propisana za još 119 osoba.

Od početka pandemije na području županije evidentirana je 791 osoba kojoj je potvrđena zaraza koronavirusom. Izliječeno je 546 osoba, 16 ih je umrlo, a trenutno je aktivno 229 slučajeva.

Splitsko-dalmatinska županija

Na području Splitsko-dalmatinske županije u posljednja 24 sata je 35 novooboljelih od Covida-19, od ukupno 861 obrađenog testa, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima 18 ih je iz Splita, četiri iz Solina, po dvije iz Sinja, Marne  i Trilja, te po jedna iz  Kaštela, Imotskog, Makarske, Podstrane, Gradca, Zagvozda i Dugog Rata. Od ukupno 35 novooboljelih s područja županije 25 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Na području Splitsko-dalmatinske županije u ovom trenutku su ukupno 992 osobe u samoizolaciji. U KBC-u Split na bolničkom liječenju je 36 Covid pozitivnih osoba od kojih je šest na respiratoru, priopćeno je iz Stožera.

Virovitičko-podravska županija

Odluka Opće bolnice Virovitica po kojoj se svi pacijenti koji dolaze na hospitalizaciju testiraju na koronavirus - pokazala se opravdanom, jer se na ovaj način štite i pacijenti i zdravstveno osoblje, a posebno je to vezano za osobe koje su asimptomatske, koje nemaju vidljive simptome bolesti, ali su širitelji virusa.

Naime, jedan mladić s područja Virovitičko-podravske županije, testiran je na virus SARS-CoV-2 prije operativnog zahvata. Iako nije imao simptome bolesti, u sebi je nosio virus. Bio je asimptomatski i jedini je od, u posljednja 24 sata testiranih 45 osoba, koji je pozitivan na COVID-19. Njegov izvor inficiranja epidemiološki se utvrđuje.

U Općoj bolnici Virovitica trenutno je hospitalizirano troje COVID-19 pacijenata. Istodobno, u KBC Osijek nalaze se tri osobe (jedna u respiracijskom centru i dvoje na klinici za infektologiju). Četiri osobe su se oporavile od korona virusa i više nisu na popisu oboljelih. U samoizolaciji se nalazi 166 osoba.

Od početka koronavirusa, na području Virovitičko-podravske županije, 213 osoba se zarazilo COVIDOM-19. Od toga, 48 ih je trenutno aktivno, 157 osoba se oporavila, dok su četiri muškarca i četiri žene preminuli.

Brodsko-posavska županija

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Prvi je to dan bez novozaraženih osoba na dnevnoj razini u Brodsko-posavskoj županiji još od 6. kolovoza kada je zadnji put Županija bila bez novih pozitivnih osoba na COVID-19.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 631, dok je broj aktivnih slučajeva 29 (pet manje nego prethodni dan).

Hospitalizirano je sedam osoba (dvije osobe manje nego prethodni dan), a od jučer je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. I dalje je prisutan trend smanjivanja broja osoba koje su pod mjerom samoizolacije te ih se trenutno na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 411 (57 osoba manje nego prethodni dan).

Primorsko-goranska županija

Za novih devet osoba potvrđena je zaraza koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji u zadnja 24 sata, a isto toliko ih je ozdravilo, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U županiji je trenutno aktivno 135 Covid-19 pozitivnih slučajeva, 462 osobe su u samoizolaciji, a dnevno se testira oko 600 uzoraka. Među novozaraženima petero su kontakti ranije oboljelih, a za četvero se još utvrđuje izvor zaraze.

U Domu za starije osobe u Delnicama, gdje se prošloga tjedna probio koronavirus kojim se zarazio 61 od ukupno 93 korisnika, stanje je sada dobro te nema novih zaraženih osoba. Jedna se štićenica vratila iz bolnice u Dom, dok u bolnici ostaje njih 12.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a riječ je o osobi s područja grada Bjelovara.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije trenutno su COVIDOM-19 zaražene 22 osobe jer su se u protekla 24 sata 2 osobe oporavile i skinute su s evidencije oboljelih. U samoizolaciji je u BBŽ 490 osoba.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, muškarac s područja Općine Sukošan. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 192 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 211 osoba, a istekao je za njih 7426.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 14 bolesnika oboljelih od koronavirusa od kojih je dvoje na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osobe od COVID-19. Oboljela osoba je s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe.

Ukupno su oboljele 173 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 41 aktivan slučaj, 130 osoba je izliječeno, a dvije su osobe preminule.

Trenutno aktivni slučajevi po gradovima/općinama: Gospić: 23, Otočac: 13, Perušić: 2. Novalja: 1, Plitvička Jezera: 1, Brinje: 1.

U protekla 24 sata testirano je 13 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 155 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije osobe su oboljele od COVID-19 infekcije: jedna iz Knina i jedna iz Drniša.

Trenutno je devet aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 69 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 189 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Osječko-baranjska županija

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ tijekom posljednja 24 sata analizirano je ukupno 276 uzoraka, od kojih je šest bilo pozitivno na koronavirus. Po dvije novopozitivne osobe su iz Đakova i Vuke te po jedna iz Valpova i Strizivojne.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 21 oboljela osoba, od koje su četiri na respiratoru. Tijekom posljednja 24 sata preminula je jedna osoba, riječ je o muškarcu s područja Osječko-baranjske županije (1952. godište) i s nizom drugih komorbiditeta.

Epidemiolozi su jučer samoizolaciju odredili za 26 novih kontakata ranije oboljelih osoba pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalaze 543 osobe.

Policija je obavila 32 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji i kod jedne, s područja Našica, utvrdila je kršenje propisane mjere. Nije bilo prijava građana o kršenju mjere samoizolacije.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 314 uzoraka briseva na COVID-19 (200 za administrativne potrebe), od kojih su dva pozitivna.

Jedna osoba je iz mjera samoizolacije, uvezeni slučaj (Primorsko-goranska županija). Kod druge osobe isto se radi o uvezenom slučaju (Republika Italija). Izliječena je 1 osoba.

Trenutno je sedam aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 75 osoba. 

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS -CoV-2, a riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi sa šireg koprivničkog i križevačkog područja. Epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba je u tijeku.

Na bolničkom liječenju su četiri osobe, a u ovom trenutku na području županije je 15 aktivnih slučajeva bolesti COVID-19. U samoizolaciji se nalaze 92 osobe. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 217 slučajeva bolesti COVID-19.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

I dalje podsjećamo kako je zdravstveno-socijalno odgovorno ponašanje, obveze pravilnog nošenja maski, dezinfekcija ruku i mobitela, socijalna distanca i druge preporuke u ovo vrijeme epidemije sastavni dio življenja. Ostanimo odgovorni prema sebi i drugima.