VIDEO: Simulacija vožnje borbenim F-16

Kako izgleda let vojnim avionom F-16 Block-70 - moglo se danas vidjeti na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, gdje je predstavljen simulator najzahtjevnijih letačkih situacija.

Amerikanci tvrde da je upravo ovo najbolji borbeni avion na svijetu - i nadaju se da će se Hrvatska odlučiti za njega u novom procesu nabave.

Riječ je o velikim iznosima, na prošlom su natječaju za svojih 12 zrakoplova tražili oko 9,5 milijardi kuna.

Slovačka i Bugarska već su naručile ovakve F-16, a uz ovu najnoviju generaciju koju nam nude SAD, stigle su i ponude za rabljene F-16 od Izraela, Švedska nam nudi Gripene, a Francuska - Rafale.Svrha simulacije je da se piloti upoznaju s kokpitom, a i inače simulatori imaju važnu ulogu u obuci, pojasnio je za Studio 4 HTV-a pilot Ivan Selak koji je sudjelovao na predstavljanju simulacije.

Ovo je, ističe, najbolja i zadnja varijanta aviona F-16.

Isplati li se kupovati zrakoplov za koji je potrebna obuka u trajanju od pet godina? Selak kaže - najprije moramo imati novac za kupnju. Međutim, nastavlja, njegov je pristup nešto drugačiji.

- Situacija za kupiti zrakoplov nije nikad dobra, no mislim da postoji drugi način. S obzirom na to da su u pitanju tri zrakoplova, išao bih tako da započnemo obuku na nižoj varijanti tog zrakoplova od onoga od koga ga kupimo, rekao je Selak.

Američki veleposlanik Robert Kohorst također je sudjelovao na prezentaciji. Uzbuđeni su, rekao je, što mogu prezentirati svoje borbene avione F-16.

- Smatramo da su izvanredan izbor za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Uvijek nastojimo podržati Hrvatsku, našeg partnera. Zaista vjerujemo da je F-16 posljednji model najkvalitetnijeg borbenog zrakoplova, tehnički poboljšan te da će Hrvatska to znati prepoznati. Nije ovdje riječ samo o kupnji zrakoplova već i o nastavku dugogodišnjeg partnerstva, poručio je.

Tabak u DJH: O postupku nabave vojnih aviona malo se zna
Banožić o ponudama za nabavu rabljenih aviona F-16
Milanović: Prvi izbor bi trebali biti američki avioni

- Instalacija simulatora letenja izvrsno je iskustvo za naše studente, naše istraživače znanstvenike i daljnja prilika za suradnju. Vjerujem da ćemo naći interes i drugim sferama, a ne samo u vezi simulatora. Sutra poslijepodne je rezervirano za naše istraživače, dolaze kolege s drugih fakulteta, ovo je šira akcija koja potencira akademsku suradnju, rekao je prof. dr. sc. Zdravko Terze, voditelj studija zrakoplovnog inženjerstva, Fakultet strojarstva i brodogradnje. 


Foto: Eugen Husak/HRT

Lockheed Martin vodeća je američka tvrtka za zrakoplovstvo, obranu, sigurnost i napredne tehnologije, proizvodi borbene zrakoplove F-16, F-35, helikoptere Black Hawk, najsuvremenije rakete.

Podsjetimo, Hrvatskoj su za kupnju zrakoplova stigle četiri ponude, iako se očekivalo da će ih biti sedam. Sjedinjene Američke Države Hrvatskoj nude novi F-16 Blok 70, a ponude su još predali Izrael, Švedska i Francuska. Šveđani i Amerikanci nude nove, a Francuzi i Izraelci polovne zrakoplove.

Hrvatska bi 12. prosinca trebala odlučiti koju će ponudu za kupnju zrakoplova prihvatiti.