Buran početak novog radnog tjedna u Saboru

Zastupnici Sabora nastavili su rad. Ovo je njihov treći redoviti radni tjedan. Na današnjem dnevnom redu je izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za prošlu godinu. Međutim, sjednica je počela vrlo burno. Strasti u Saboru podigle su, među ostalim, ideološke teme.

U pola sata predsjedavajući je podijelio niz opomena. Dvoje zastupnika je izgubilo pravo govora do kraja rasprave.

Zastupnica Ivana Posavec Krivec, ispred Kluba zastupnika SDP-a, govorila je o reproduktivnim pravima žena.

Da bi žene u Hrvatskoj trebale imati pravo na izbor kada se radi o trudnoći, rađanju i prekidu trudnoće smatra 81% građana, prema posljednjem istraživanjem provedenom u proljeće ove godine, navela je Krivec.

- Zadaća nas saborskih zastupnika i zastupnica da sukladno odluci Ustavnog suda ne dopustimo daljnju eroziju i da donesemo moderan zakon kojim ćemo unaprijediti prilike za reproduktivno zdravlje žena i osigurati ženama u Hrvatskoj siguran, dostupan, informiran i besplatan medicinski postupak prekida trudnoće kao i dostupnu i besplatnu kontracepciju, rekla je Krivec.

Reagirao je Hrvoje Zekanović (HRAST) te uzvratio da osim Suverenista nitko neće braniti život od njegova začeća.

Zekanović je reagirao i na stajalište SDSS-ove Dragane Jeckov kako u desetak gradova postoje ulice koje nose imena pripadnika i ideologa ustaškog pokreta, odnosno ustaških funkcionera, odnosno ratnih zločinaca. 

- Ne mogu vjerovati da smo pet minuta slušali o ustašama iz vaših usta zahvaljujući hrvatsko-srpskoj trgovačkoj koaliciji, prekinite više, rekao je.

Nino Raspudić (Klub Mosta) ustvrdio je kako je Hrvatski sabor kao zadnja linija obrane države i ustavnopravnog poretka izvlašten, a odluke se donose u klubovima. Zbivanja vezana uz klub u Slovenskoj podsjećaju ga, kaže, na scene iz filmova u narkokartelima, a drži i kako premijer relativizira problem korupcije.

Dalija Orešković (Klub SIP, Pametno i Glas) donijela je na saborsku govornicu brojač novca koji je, kako je rekla, simbol ispravno prebrojanog novca. Vezano uz događaje u klubu u Slovenskoj, Orešković je rekla kako je to simbol nedodirljivosti u kojem se vrtjela para, kartala bela i mjerkale hostetse  i u kojoj su se našle dvije i pol grane vlasti uključivo i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Osvrnula se i na izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je nju i zastupnicu Marijanu Puljak nazvao samodopadnima.

- Trudimo se učiti od iskusnijih pa samo danas nabavile brojač novca jer smo vidjeli da je to običaj u klubovima, rekla je Orešković.

Zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar ustvrdio je kako predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković svojom javnom raspravom otklanjaju pozornost sa stvarnih problema, umjesto da pokrenu kvalitetne promjene.

Ironično ih je pozvao da se dogovore "u nekom klubu uz hostese i glazbu koja ne bi prelazila glasnoću od 65 decibela" kako to propisuje Nacionalni stožer civilne zaštite.

Osvrnuo se i na naziv 'ekipa sa Škorinog Martinja' kako se nazivalo članove Domovinskog pokreta te je podsjetio da u Saboru imaju 12 zastupnika. "HDZ je imao Martinje u Slovenskoj, u klubu koji je radio i u vrijeme lockdowna dok su propadali kafići i frizerski saloni", rekao je upozorivši kako sektoru ugostiteljstva i zabave prijeti propast.

Tamo je bio i predsjednik Republike ali nije sudjelovao i glasovao na parlamentarnim izborima niti je došao na konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora, podsjetio je Dretar govoreći u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru.

Nino Raspudić (Klub Mosta) ustvrdio je kako je Hrvatski sabor kao zadnja linija obrane države i ustavnopravnog poretka izvlašten, a odluke se donose u klubovima. Zbivanja vezana uz klub u Slovenskoj podsjećaju ga, kaže, na scene iz filmova u narkokartelima, a drži i kako premijer relativizira problem korupcije.

Marijana Petir (Klub HDZ-a), govoreći o radu nedjeljom u trgovini, ocijenila je kako se time pogoduje velikim trgovačkim lancima na štetu malih trgovina te je navela kako radnik u trgovini u 282 radna dana kroz godinu prosječno odradi 141 prekovremeni radni sat.

- Nedjelja je tradicionalno da za odmor, no u Hrvatskoj trgovine mogu raditi 365 dana u godini, a rad nedjeljom uzrokuje konstantan stres i psihosomatske smetnje, upozorila je Petir.

Silvano Hrelja (Klub HSU - HSS) upozorio je na problem društvenoekonomske nejednakosti dodavši kako Sabor kao zakonodavno tijelo svojim odlukama utječe na kvalitetu života građana. U tom smislu naglasio je kako je cenzuse potrebno prilagođavati rastu troškova života kako bi se zaštitili socijalno najugroženiji poručivši kako ti zahtjevi nisu žicanje i prosjačenje.

Predlaže uvođenje cenzusa u visini od 2500 kuna za samca, a 2000 kuna za člana obitelji ocijenivši kako time ne bi bio ugrožen sustav. Prijedlogom dopune zakona o HRT-u predlažu da građani s primanjima manjim od 1500 kuna ne plaćaju RTV pretplatu, a oni s primanjem do 2500 kuna plaćaju polovinu pretplate odnosno 40 kuna. To je dio naše borbe protiv siromaštva, dodao je.

Sjednicu možete pogledati ovdje: