U znak potpore domovini, Armenci se okupili na Jarunu

Armensko ministarstvo obrane objavilo je kako je turski borbeni avion F-16 srušio armenski Suhoj-25 u armenskom zračnom prostoru.

Armenija tvrdi da je turski avion poletio s aerodroma u Azerbajdžanu, a pilot je poginuo prilikom pada zrakoplova.

Turska tvrdi kako je to apsolutno neistinito. Voditelj odnosa s javnošću turskog predsjednika Fahrettin Altun rekao je da bi se Armenija trebala povući s teritorija pod njezinom okupacijom, umjesto da se koristi jeftinim propagandnim trikovima.

I azerbajdžansko ministarstvo obrane odbacilo je tvrdnje da je turski zrakoplov sudjelovao u rušenju armenskog.

Takav incident predstavljao bi veliku eskalaciju sukoba trećeg dana rata u spornoj regiji Gorski Karabah na Kavkazu. Turska je bliska saveznica Azerbajdžana koji se bori s armenskim snagama u Gorskom Karabahu, teritoriju zbog kojeg se dvije strane spore već desetljećima.

➡️ Teško topništvo na obje strane Armenije i Azerbajdžana

Turska je jučer najavila da će u ratu za Gorski Karabah naseljen Armencima pružiti svu moguću potporu Azerbajdžanu. Iz Armenije su ranije zaprijetili da će koristiti raketne sisteme kratkog dometa Iskander, ukoliko se u rat uključi Turska s lovcima F-16.

Gorski Karabah je odcijepljena regija koja se nalazi unutar Azerbajdžana, no vode je etnički Armenci. Od Azerbajdžana se odcijepila u ratu 1990-ih, no nije međunarodno priznata.

Ako rat eskalira, u njega bi se mogle uključiti i regionalne sile Rusija i Turska.

Moskva s Armenijom ima obrambeni savez, dok Ankara podržava Azerbajdžan čije je stanovništvo turkijskog porijekla.

Dvije zemlje odbijaju mirovne pregovore

Armenija i Azerbajdžan u utorak su se međusobno optužili za prekogranične napade, a dvije države odbijaju i pritisak međunarodne zajednice da održe mirovne pregovore dok se njihov sukob u regiji Nagorno Karabah pretvara u punokrvni rat.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev je za rusku državnu televiziju jasno odbacio bilo kakvu mogućnost pregovora i rekao da su zahtjevi Erevana neprihvatljivi.

Armenski premijer Nikol Pašinjan je za isti kanal rekao da se razgovori ne mogu održati dok se borba nastavlja.

U sukobima je dosad poginulo gotovo sto ljudi, među njima i civili, a nekoliko stotina ih je ozlijeđeno.

Ured azerbajdžanskog državnog tužitelja objavio je da je poginulo 12 civila, a 35 ih je ozlijeđeno, no Azerbajdžan još nije objavio broj vojnih žrtava.

Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbajdžana u kojem veliku većinu čine Armenci, priopćio je kako je izgubio 84 vojnika.

Ovi sukobi pojačali su zabrinutost oko stabilnosti regije južnog Kavkaza, važnog koridora s cjevovodima koji na svjetska tržišta dovode naftu i plin.

Nagorno Karabah je odcijepljena regija koja se nalazi unutar Azerbajdžana, no vode je etnički Armenci. Od Azerbajdžana se odcijepila u ratu 1990-ih, no nije međunarodno priznata kao neovisna država.

Armenci se okupili na Jarunu

U Hrvatskoj živi samo 40-ak Armenaca, nekoliko ih se okupilo na zagrebačkom Jarunu u znak potpore svojoj domovini.

- Što reći, to je baš teški rat. Koristi se najteže oružje, i jedna i druga strana, govori jedan od Armenaca koji živi u Hrvatskoj, Avik Shanich

- Nažalost, moj mali bratić će sad u vojsku zato što imamo obavezni vojni rok. Svi naši dečki idu dvije godineu vojsku i on sad jadan ima samo 20 godina i sad je baš u epicentru svega, ističe Katarina Oganesyan.