Horvat: Struka će voditi proces obnove

Premijer Andrej Plenković ocijenio je danas da je prvi sastanak Stručnog savjeta za obnovu Zagreba bio vrlo dobar, a na njemu su razmijenili mišljenja s brojnim stručnjacima kako doraditi nacrt programa mjera koje bi Vlada trebala prihvatiti u sljedećih 30-ak dana.

➡️Uhlir za HTV otkrio kojim će se redom obnavljati zgrade u Zagrebu
➡️ Vujović: Zagrepčani napuštaju centar, traže se tereni i kuće na periferiji
➡️ Snažan potres u Zagrebu i niz manjih
➡️ Od 22. ožujka do danas zabilježeno više od 2400 potresa

- Razmijenili smo mišljenja s brojnim stručnjacima iz akademske zajednice, komora i drugih tijela, kako da u idućim danima doradimo nacrt programa mjera koje bi Vlada trebala usvojiti u slijedećih 30-ak dana, sukladno Zakonu o obnovi koji je usvojen u Saboru, rekao je Plenković.

- Takvih zgrada ima prema prvim procjenama oko šest tisuća, među njima su vrtići, škole, fakulteti, znanstvene i kulturne ustanove. To je zahvat obnove kakav od rata i poslijeratne obnove nismo imali, rekao je Plenković.
Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kazao je da svi stručnjaci smatraju da je prvi dokument o obnovi dobar.

- U sljedećih pet dana dobit ćemo ili ćemo dati priliku svima da se očituju na predmetni dokument te će se velik dio tih sugestija implementirati u prvi program mjera, rekao je ministar Horvat.

Kazao je da će obnova oštećenih stanova u potresu u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji ići po prioritetima i osiguranim sredstvima.

Dodao je da će struka biti ta koja će voditi proces u smislu definiranja i nadziranja koraka.

Naglasio je da se prvi program mjera sastoji od izrade kvalitetne projektne dokumentacije te kvalitetne revizije, a nakon toga će biti raspisan javni natječaj.- Ne smijemo zaboraviti čovjeka kojemu je stradala nekretnina. On mora biti u fokusu, i sve ove zakonske okvire koje smo uskladili i konačno donijeli, isto tako ovaj program mjera koje smo donijeli, mora biti precizan i jasan da svaki onaj vlasnik koji ima oštećenu nekretninu zna što može očekivati, naglasio je dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

Lakušić je naglasio da je obnova Zagreba nakon potresa mega projekt za Republiku Hrvatsku i mora biti kvalitetno pripremljen kako bi se mogao i realizirati.

Dekan Građevinskog fakulteta poručio je da je vrlo bitan transparentni segment od natječaja za projektiranje, poslije za izvođače, a isto tako i kvalitetnog nadzora da bi se proces obnove priveo kraju.

Predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec rekla je da su tehničkim propisom definirane četiri razine obnove. Naglasila je da će se svakom tom razinom izradom građevinskog projekta obnove zgrade, sve kategorije zgrada, od višestambenih do javnih zgrada i zgrada od najviših interesa bez kojih ne može funkcionirati Hrvatska, obnoviti tako što će se pojačati njihova potresna otpornost.

Stručni savjet za obnovu obavljat će savjetodavne i druge poslove vezane uz stručna pitanja u provedbi Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.