Otvoreno o prvoj debati Trumpa i Bidena

Upadice, uvrede, nadvikivanja, obilježili su prvu televizijsku debatu uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 3. studenog.
➡️ Žestoka debata Trump - Biden: "Pospani Joe" nije djelovao pospano
Vrijeđanje obilježilo prvu debatu, Biden: Trumpovo ponašanje - "nacionalna sramota"

U kaotičnom sučeljavanju aktualni predsjednik Donald Trump i njegov protukandidat, bivši potpredsjednik i senator Joe Biden žestoko su se posvađali oko svih važnih tema, a da nisu rekli ništa detaljno o svojim programima.

Hoće li Trump dobiti drugi mandat? Što bi eventualna Bidenova pobjeda značila za svjetsku geopolitičku podjelu moći? Što Hrvatskoj donosi posjet američkoga državnog tajnika Mikea Pompea?

U emisiji urednice i voditeljice Zrinke Grancarić gostovali su Marijana Grbeša- Zanzerović, politologinja, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Mato Njavro, Zagrebačka škola ekonomije i managementa, Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a i Boris Podobnik, Zagrebačka škola ekonomije i managementa.Grbeša- Zanzerović  naglasila je kako je ovo bila najgora debata u povijesti predsjedničkih debata u Americi.

- Ona je odskakala po mnogočemu, a to je stil, diskursu koji je bio izrazito vulgaran i primjeren realiti i tresh televiziji, a ne ozbiljnoj predsjedničkoj debati.

Na pitanje što su pokazali kandidati  Grbeša -Zanzerović je rekla kako su pokazali malo i ništa, te da je upravo to što muči Amerikance.

Grbeša-Zanzerović : Prostački stil dominirao debatom

- Prostački stil koji je dominirao debatom je uvreda folkloru američke demokracije, rekla je.

Podobnik je rekao kako se u kampanji išlo "nisko” zato što je Trump ocijenio kako je to najbolja borba protiv Bidena. Naime, Bidenov sin Hunter je imao problema s drogom.

Trump je smatrao da Biden zbog svojih godina neće izdržati vrijeđanja, no to se nije desilo.

- U drugom krugu se neće ići na vulgarnosti već na konkretne teme, rekao je.
Njavro je istaknu kako je medijska slika u Americi izrazito polarizirana. Rekao je kako u Americi postoji izraz da je politika show business za ružne ljude.

Podobnik: Debata je dio show businessa u kojem se Trump dobro snalazi

- Jučerašnja debata je taj dio show businessa u kojem se Trump dobro snalazi, rekao je.

Naglasio je da ako bi trebao reći kako će svijet izgledati za 6 mjeseci, Amerika će i dalje biti najinovativnija i najjača ekonomija svijeta i Amerika će preživjeti to kojeg god će narod predsjednika izabrati.

Njavro je rekao kako ne vjeruje da će se pobjedom Trumpa Amerika pretvoriti u diktaturu, a s druge strane, ako Biden pobijedi, Amerika se neće pretvoriti u socijalističku državu.

Vinković je rekao kako su iz stožera Donalda Trumpa došle poruke da je on pobijedio.

Grlić Radman: Hrvatska dočekuje ove izbore kao čin demokracije

Grlić Radman je rekao kako Hrvatska dočekuje ove izbore kao čin demokracije.

- Mi očekujemo trenutno dolazak državnog tajnika Pompea. Očekujemo da se pokrene vizno izuzeće i da se pokrene sporazum izbjegavanja dvostrukog oporezivanja, naglasio je ministar.

- Amerikanci dok su bili izrazito dominantna globalna sila često su se uplitali u poslove drugih zemalja, ali oni smatraju da se drugi ne trebaju uplitati u njihove poslove. To je čudno, zato što bi svi trebali poštivati jednaka pravila igre, naglasio je Podobnik i dodao kako je jasno da kada je netko dominantan da smatra da za njega postoje druga pravila igre.

Rekao je kako je zanimljivo da Amerikanci ono što sebi dopuštaju, drugima ne dopuštaju.

Grlić-Radman je rekao kako je Amerika strateški partner Hrvatske i naša se suradnja najbolje odražava u obrani, zajedničkim misijama i operacijama.

- Amerika smatra Hrvatsku važnom geopolitičkom igraču na ovom prostoru, rekao je ministar.

Njavro: Trump je prepoznao trendove

Njavro je istaknuo kako je Tump prije 4 godine prepoznao trendove.

- Imao je dobrih poteza u ekonomiji, ali je preuzeo i veliki rizik, a to je da se Amerika povuče u sebe. Posvađao se s mnogima vrlo brutalno, rekao je.

Grbeša-Zanzerović je rekla kako su se kandidati pobrinuli da uspješno prevladaju probleme koje im je nametnula pandemija.

- Ova je kampanja, bez obzira na pandemiju, vrlo živa, naglasila je i dodala kako su kandidati, iako vremešni, vrlo "živahni”.