Geopolitika sukoba u Gorskom Karabahu

Nastavljeni su sukobi između azerbajdžanske vojske i snaga etničkih Armenaca oko sporne regije Gorski Karabah. Sukob koji traje već desetljećima prijeti i mnogo širom krizom.

➡️ Rat u Nagorno Karabahu - državi koja ne postoji

Danas su zaredale uzajamne optužbe između Francuske i Turske. Njemačka, koja predsjeda Europskom unijom, zatražila je trenutačan prekid sukoba, osobito granatiranje sela i gradova u toj planinskoj regiji.

Snimke azerske strane svjedoče o silini napada na snage odmetnute regije s većinski armenskim stanovništvom.

- Nažalost, Azerbajdžan od početka ofenzive gađa civilne ciljeve i infrastrukturu. Dokaza za to ima diljem Gorskog Karabaha. Tijekom noći naše snage srušile su dvije azerbajdžanske bespilotne letjelice iznad Stepanakerta, govori Vahram Poghosyan, glasnogovornik predsjednika tzv. Republike Gorski Karabah.

Armenija je objavila fotografije olupine svojeg oborenog zrakoplova, u kojemu je poginuo pilot, a za koji Erevan tvrdi da ga je srušio turski F-16. I u Ankari i u Bakuu to negiraju. Erdogan je inače već poručio da će stati uz Azerbajdžan i vojno i srcem.

- Armenija grubo krši međunarodno pravo okupacijom azerbajdžanskog teritorija 30 godina. Turska pomoć koju dobivamo ograničena je na moralnu potporu, naglašava Ilham Aliyev, azerbajdžanski predsjednik.

- Turski vojni instruktori i visokopozicionirani vojni časnici nalaze se na azerbajdžanskim zapovjednim mjestima. - Negdje čak i usmjeravaju vojna djelovanja, govori Nikol Pašinjan, armenski premijer.

Francuski predsjednik Macron, u posljednje vrijeme najgrlatiji kritičar Turske u Europi, večeras će razgovarati o Gorskom Karabahu s Putinom, sutra s Trumpom. Kaže da trenutačno nema dokaza o turskoj umiješanosti u sukob.

- Francuska je izrazito zabrinuta zbog ratnih poruka koje dolaze iz Turske posljednjih sati, a koje zapravo ohrabruju Azerbajdžan u ponovnom osvajanju Gorskog Karabaha. To nećemo prihvatiti, naglašava Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

U jednome od nekoliko postsovjetskih zamrznutih sukoba koji je ponovno eskalirao obje strane isključuju mogućnost pregovora.

- Regrutiramo desetke tisuća rezervista. Uz populaciju od 10 milijuna stanovnika, što je pet puta više od armenske, ne nedostaje nam ljudstva. Sposobni smo kazniti agresora tako da se neće usuditi ni pogledati u našem smjeru, rekao je Aliyev.

Armenija je dio vojnoga saveza s Rusijom, na njezinu teritoriju nalazi se ruska vojna baza. Ali Kremlj njeguje dobre odnose i s Azerbajdžanom. Turski režim s Rusima već ima dvije otvorene fronte, u Siriji i Libiji. Otvaranje i one na Kavkazu mogla bi za Erdogana biti igra na rubu.