Može li EU riješiti ciparsku blokadu sankcija Bjelorusiji?

Čelnici zemalja članica Europske unije pokušavaju u četvrtak na sastanku na vrhu u Bruxellesu riješiti pitanje ciparske blokade uvođenju sankcija protiv bjeloruskog režima.

- Njemačka nezadovoljna brzinom pregovora s EP-om o VFO-u

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel promijenio je neposredno prije početka summita dnevni red tako što je situaciju u istočnom Sredozemlju stavio kao prvu točku. Prema prvotnom planu najprije se trebalo razgovarati o odnosima s Kinom, dok je rasprava o odnosima s Turskom bila predviđena tijekom radne večere.Cipar blokira uvođenje sankcija protiv odgovornih za izborne prijevare, represiju i nasilje prema prosvjednicima u Bjelorusiji. Nikozija uvjetuje sankcije protiv bjeloruskog režima uvođenjem sankcija protiv Turske, koju optužuje da u ciparskoj isključivoj gospodarskoj zoni provodi istraživanja nalazišta plina. Situacija je iznimno napeta jer Cipar ima potporu Grčke, koja je kao i Turska članica NATO-a.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objavio je da su Grčka i Turska postigle dogovor o uspostavi mehanizma za izbjegavanje slučajnih sukoba u istočnom Sredozemlju. To bi moglo pomoći diplomatskim naporima koje predvodi Njemačka da se razbije napetost i izbjegne mogući sukob zbog energetskih resursa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su da se za spor između Turske te Grčke i Cipra s druge strane mora naći diplomatsko rješenje. Turska je za Europsku uniju iznimno važan partner za ublažavanje migrantskog pritiska.Sankcije Bjelorusiji i pravilo jednoglasnosti u EU  

Pitanje uvođenja sankcija protiv bjeloruskog režima ponovno je skrenulo pozornost na pravilo jednoglasnosti u Europskoj uniji. Više zemalja članica traži da se ukine pravila konsenzusa kada je u pitanju uvođenje sankcija za kršenje demokratskih načela i vrijednosti u trećim zemljama. Kritičari upozoravaju da EU zbog toga gubi na vjerodostojnosti kada zbog interesa jedne članice nije u stanju donijeti odluku o sankcijama protiv neke treće zemlje, iako te dvije situacije nisu ni na koji način povezane.

Uoči summita Plenković se sastao s Michelom, Von der Leyen i Šuicom 

Prije početka sastanka premijer Andrej Plenković odvojeno se sastao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.Plenković se sastao i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i potpredsjednicom zaduženom za demokraciju i demografiju Dubravkom Šuicom.