GONG prijavio dužnosnike i suca koji su posjećivali Kovačevićev klub

Udruga GONG prijavila je Povjerenstvu za sukob interesa trojicu ministara, načelnika Glavnog stožera OSRH te predsjednika države Zorana Milanovića zbog boravka u "klubu" uhićenog šefa Janafa Dragana Kovačevića, a za suca Turudića zatražila očitovanje o kršenju etičkog kodeksa.

➡️ Što se događalo iza kulisa kluba Dragana Kovačevića?
➡️ Ćorić: Ako institucije budu tražile, objasnit ću svaki detalj
➡️ Kako su izgledala druženja u Kovačevićevu "klubu

Iz GONG-a su priopćili da su dužnosnike prijavili Povjerenstvu zbog kršenja propisa o sukobu interesa uslijed boravka i druženja u 'klubu" uhićenog Dragana Kovačevića. Prijavili su tako ministre Tomislava Ćorića, Josipa Aladrovića i Olega Butkovića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja te predsjednika Republike, odnosno sve koji su javno potvrdili svoj boravak u Slovenskoj 9. Za predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića, koji je po vlastitom priznanju tamo boravio, Gong je zatražio očitovanje Županijskog suda, Državnog sudbenog vijeća i Udruge hrvatskih sudaca o kršenju Kodeksa sudačke etike.

Pozivajući se na informacije dostupne iz medija, GONG smatra kako je sporno to što Kovačevićev klub nije bio registriran za ugostiteljsku djelatnost koja se tamo provodila, a da su dužnosnici u klub odlazili za vrijeme lockdowna. Upozoravaju i na potencijalnu mogućnost neprimjerenog darivanja dužnosnika, što je zabranjeno zakonom.

GONG: Čašćenje hranom i pićem otvara pitanje neprimjerenog darivanja

- Prema pisanju medija, Kovačević je svoje goste u tzv. klubu na zabavama častio hranom i pićem, što otvara pitanje i mogućeg neprimjerenog darivanja, što je Zakonom o sprječavanju sukoba interesa zabranjeno. Ukoliko nije bila riječ o darivanju, nameće se pitanje jesu li dužnosnici plaćali hranu i piće te jesu li im izdani računi, dodaju iz GONG-a.

Ističu da tajna druženja ministara s gospodarstvenicima otvaraju vrata nereguliranom lobiranju i mogućnosti pogodovanja, a posebno im je sporna uloga ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, u čijem je resoru Janaf.

- U trenutku kada Ćorić, navodno, boravi u tom klubu, odlučuje se o imenovanjima članova Uprave Janafa. U isto vrijeme ministar je i na čelu Povjerenstva koje provodi intervjue s kandidatima i potpisuje zaključak koji ide prema Vladi s prijedlogom Uprave, a s čovjekom kojeg zapravo predlaže, druži se u klubu, napominje se u priopćenju GONG-a.

Govoreći o sucu Turudiću, ističu da vjerodostojnost pravosuđa ovisi i o vjerodostojnosti i ugledu svakog pojedinog suca, pogotovo onih sudaca koji sude u velikim korupcijskim predmetima, a istodobno su i predsjednici sudova.

- Sudac mora izbjegavati primanje darova, usluga ili bilo koje druge koristi od osoba, za koje je razumno očekivati da će se naći pred sucem kao procesni sudionik, pa čak ne i pred njim u postupku, već i u istom sudu, gdje sudac obnaša svoju dužnost, smatraju.

GONG podsjeća i da dužnosnici ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak ili probitak osobe koja je s njima povezana, a ne smiju biti ni u kakvom odnosu ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njihovu objektivnost.